Pažitka
Název:

Kulajda


Kulajda


Ingredience:
Ingredience:
brambory400 g
máslo40 g
hladká špaldová mouka40 g
mléko400 ml
vodacca 800 mml
sterilované hřiby200 g
vařená vejce4 ks
čerstvý kopr1/2 svazku
mletý kmín dle chuti
bílý pepř dle chuti
himalájská růžová sůl dle chuti
ocet dle chuti
čekankový sirup dle chuti
Postup přípravy:

Matýsek mě o víkendu prosil, že by chtěl koprovou polívečku. Ráda ji vařím podle receptu mojí babičky, ale také vím, že manželovým favoritem zrovna není.

A tak jsem udělala kompromis, aby si pochutnali oba. A u večeře se kluci předháněli ve chválení.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. 

Z másla a mouky připravíme zásmažku (jíšku), kterou rozředíme mlékem a vodou z brambor (pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte a použijte na ně ponorný mixér).

Za občasného míchání necháme probublávat 15 minut.

Houby jsem použila domácí zavařené. Pokud máte čerstvé, uvařte je společně s brambory nebo je krátce poduste. 

Polévku okořeňte, přidejte ocet (stačí asi 2 kávové lžičky), popřípadě čekankový sirup, abyste docílili sladkokyselé chuti.

Na závěr už jen vmíchejte najemno posekaný kopr, uvařené houby, brambory a pokrájená vařená vejce.

TIP:

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno