Pažitka
Název:

Kulajda se ztraceným vejcem


Kulajda se ztraceným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
máslo3 lžíce
hladká mouka3 lžíce
kuřecí vývar1,2 litru
velké brambory4 ks
lišky či lesní houby1 hrst
ocet75 ml
smetana250 ml
krupicový cukr2 lžíce
čerstvý kopr1 svazek
sůl špetka
pepř špetka
vejce4 ks
Postup přípravy:

Česká klasika, na kterou má každý svůj recept. Kdo by neměl rás kulajdu. Nemáte recept? Tady je ten můj...

Z másla a mouky si připravte jíšku.
Zalijte jí vývarem, osolte, opepřete a přidejte bambory nakrájené na kostičky.

Očištěné a pokrájené houby opečte na másle do zlatova, přidejte do polévky a vařte, dokud brambory i houby nezměknou.
Nakonec vmíchejte smetanu a dochuťte cukrem, octem a ještě krátce povařte.
Po dovaření přidejte nasekaný kopr a ztracené vejce.

Ztracená vejce připravíte tak, že v kastrolku přivedete pod bod varu vodu(voda nesmí vřít, stačí, když na dně hrnce bude dělat malé bublinky)  s trochou octa - stačí 2-3lžíce.

Vejce si vyklepněte do hlubší lžíce nebo naběračky. Ve vodě udělejte lžící vír a vejce nechte sklouznout doprostřed. vařte 3-4minuty. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno