

| Ingredience: | |
| máslo | 1 velká lžíce |
| hladká mouka | cca 2 lžíce |
| mléko | 300 ml |
| velké brambory | 2 ks |
| houby | cca 200 g |
| smetana 30% a více | na zjemnění |
| vejce | dle potřeby |
| nové koření | 3 kuličky |
| bobkový list | 2 ks |
| pepř | 4 kuličky |
| šťáva z citronu | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| kmín | dle chuti |
| kopr | dle chuti |
Máte v mrazáku zásoby hub nebo patříte mezi šťastlivce, kteří ještě o víkendu donesli poslední houbovou nadílku z lesa domů? Ať tak či tak, všem vám závidím, páč já mám zase prdlačku. Farmářský trhy nebo Makro to jistí, a tak hurá na mojí milovanou kulajdu tak, jak ji po desetiletí děláme u nás doma.
Brambory nakrájíme na malinký kostičky a dáme vařit do osolené vody spolu s troškou kmínu, novýho koření, kuliček pepře a bobkovýho listu.
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, do které postupně přiléváme mléko a za stálýho míchání vyšleháme hladký bešamel.
Když se brambory začnou vařit, přihodíme k nim pokrájené houby a vaříme do měkka.
Celou směs hub a brambor i s vodou vlijeme do hrnce s bešamelem, rozmícháme a necháme provařit. Na konec přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a koprem.
Podáváme se ztraceným vejcem.