

| Ingredience: | |
| menší kuře nebo 4 kuřecí stehna | 1 ks |
| klobásová (uzená) paprika | špetka |
| olej | 1 lžička |
| máslo | 1 lžíce |
| cibule | 1 ks |
| bylinky (bazalka, tymián) | dle chuti |
| koření | dle chuti |
| Nádivka: | |
| toustový chleba | 6 - 8 ks |
| změklé máslo | 120 g |
| pokrájená šunka | 100 g |
| nasekaná nať jarní cibulky | dle chuti |
| mléko | na pokropení |
| sůl | dle chuti |
| kari koření | špetka |
| nasekaný libeček | dle chuti |
| strouhanka (není nutné) | dle potřeby |
Pečené kuře zase trošku jinak, než dělám běžně. Tentokrát jsem přidala bazalku s tymiánem a navíc upekla ještě šunkovou nádivku.
Z uvedených surovin na nádivku připravíme váleček chutné nádivky. Kuře omyjeme a osušíme. Potřeme solí do kůže i břišní dutiny. Do pekáčku nasypeme pokrájenou cibuli, kápneme olej a vložíme osolené a pokmínované kuře. Kuře pečeme v pekáčku nebo jiné pečící nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Podléváme vodou nebo vývarem. Po této době přidáme ke kuřátku péci i připravenou chutnou nádivku. Dále podléváme výpekem a pečeme ještě cca 20 minut. Kuře, když začíná zlátnout, vyjmeme z pekáčku a potřeme paprikou rozmíchanou v oleji, díky čemuž pak máme krásně červené kuřátko. Dopečeme ještě dalších 15 minut. Do výpeku přidáme trochu vývaru nebo vody, nalijeme na pánvičku a krátce povaříme s bazalkou a tymiánem. Nádivku i kuře naporcujeme a podáváme s bramborem, který jsme vařili ve slupce a oloupali. Posypeme jarní cibulkou a pokapeme sosem. Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: