Pažitka
Název:

Kuře na mléce podle Jamie Olivera


Kuře na mléce podle Jamie Olivera


Ingredience:
Ingredience:
celé kuře1 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
česnek10 stroužků
plnotučné mléko700 ml
olivový olej dle potřeby
skořice vcelku1 ks
citron1 ks
čerstvá nebo sušená šajvějcca 10 - 15 lístků
Postup přípravy:

Mám několik "kuchařských idolů". Jedním z nich je Jamie Oliver. Baví mě lehkost, s jakou vaří, jak kombinuje suroviny, jak jednoduše vytváří výborná jídla. Vyzkoušela jsem od něj už spoustu nápadů a kuře pečené na mléce patří mezi mé oblíbené.

Oproti originálnímu receptu jsem udělala pár úprav. Přidala jsem do receptu celý citron. V tom původním je pouze kůra. 

Další změnu jsem udělala při pečení. Pekla jsem namísto na 190°C na pouhých 160°C a po půl hodině pečení jsem přidala teplotu a ke konci odklopila poklici.

Připravte si velký pekáč s poklicí. Já používám litinový, přijde mi nejlepší. Troubu si předehřejte na 160°C.

Ve velké pánvi si rozehřejte olej. Kuře osolte a opepřete ze všech stran, i zevnitř. A poté opečte ze všech stran na pánvičce. Vložte do litinového pekáče. Přidejte i výpek, který vám zůstal v pánvičce. 

Kuře zalijte mlékem a do toho naházejte neoloupané stroužky česneku. Přidejte skořici a kuře posypte šalvějí. 

Do mléka vložte dobře omytý citron. 

Dejte péct. Pečte pod poklicí asi 30 - 40 minut. Průběžně polévejte tekutinou z pekáče. Poté zvyšte teplotu na 190°C  pečte dalších 15 minut. Nakonec chvíli pečte odkryté, ať e dopeče kůrka.

Podávejte s omáčkou z mléka a bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje Elly, inspirovaná svým oblíbeným Jamie Oliverem. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno