Pažitka
Název:

Kuře pečené na mřížce


Kuře pečené na mřížce


Ingredience:
Ingredience:
kuře1 ks (cca 1200g)
rozpuštěné máslo3 lžíce
sůl1 lžíce
menší brambory4 ks
menší cibule2 ks
česnek6 stroužků
celý kmín1 lžička
sůl dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Kuře máme rádi v různých úpravách a upečené jen tak, na sucho nám chutná stejně dobře, jako grilované.

Troubu dáme předehřát na 200°C.

Pokud máme hezké brambory, nemusíme je loupat. Postačí, když je ve vodě kartáčkem důkladně očistíme, opláchneme a poté nakrájíme na širší plátky. 

Cibuli nakrájím na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky. 

Nakrájenou zeleninu dáme do vhodného pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Vše promícháme a nalijeme tolik vody, aby byla zelenina z 1/4 ponořená. 

Kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Do vnitřku kuřete dáme sůl, nalijeme máslo a rukou v břišní dutině pořádně promícháme. Máslo se solí také důkladně vetřeme i po celém kuřeti z venkovní strany. 

Na pekáček se zeleninou dáme mřížku, na ni položíme kuře prsy dospod a pekáček vložíme do trouby. 

Teplotu snížíme na 175°C a pečeme cca 70 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200°C a kuře pečeme ještě 10 minut. 

Během pečení kuře ničím nepoléváme ani nepotíráme. Hlídáme pouze, aby bylo v pekáčku na dně trochu šťávy a zelenina se nepřipalovala.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno