Ingredience: | |
kuřecí stehna | 2 ks |
drcená rajčata | 300 g |
ančovičky | 6 filetů |
černé olivy (Kalamata) | dle chuti |
kvalitní červené víno | 150 ml |
česnek | 2 stroužky |
bobkový list | 3 ks |
čerstvý rozmarýn | pár snítek |
hladká mouka | dle potřeby |
olivový olej | dle potřeby |
cukr | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Tento italský recept je velmi známý, snadný a chutný. Tyhle tři informace vám musí stačit pro jeho vyzkoušení.
Recept vznikl ve spolupráci s vinotékou Globus a sommelierka Marie Mlynaříková k němu vybrala a napárovala skvělé červené víno. Cit.: "Rajčata a olivy jsou lehce problematické suroviny k párování s vínem. Nicméně plné červené víno odrůdy Sangiovese, která má primárně ovocný projev, připomínající letní zahradní ovoce, a kořenité tóny si s nimi snadno poradí. Maremma Toscana Sangiovese má typický ovocný projev se stopami koření a až animálními tóny, které výraznou chuť rajčat a oliv krásně doplní."
Kuřecí stehna rozdělte v kloubech a rozřízněte na dvě části. Maso osolte, opepřete a poprašte moukou. V pekáčku nebo v pánvi vhodné i do trouby rozpalte olivový olej, z masa oklepejte přebytečnou mouku a opečte ze všech stran.
Vyjměte a vhoďte posekané stroužky česneku. Malou chvilku je restujte, jen tak dlouho, aby nezhnědly a vraťte zpět maso. Podlijte vínem a nechte většinu odpařit. Přidejte posekané ančovičky, zalijte drcenými rajčaty, vhoďte bobkové listy, rozmarýn, olivy a malinko podlijte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí a trochou cukru, abyste zmírnili kyselost rajčat, je-li potřeba.
Přiklopte a vložte do trouby rozpálené na 200°C. V průběhu pečení jednou obraťte, případně podlijte. Po zhruba 40ti minutách odklopte a maso dopečte.
Podrobné info: