Pažitka
Název:

Kuře s lilkem, batáty a arašídovým máslem, inspirované Afrikou - African chicken peanut stew


Kuře s lilkem, batáty a arašídovým máslem, inspirované Afrikou - African chicken peanut stew


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí maso500 g
řepkový nebo jiný olej dle potřeby
celý koriandr2 lžičky
uzená paprika1 - 2 lžičky
kajenský pepř (sušené chilli papričky)1 lžička
chilli vločky špetka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
velká červená cibule1 ks
velká žlutá cibule1 ks
červená paprika3 ks
malý lilek1 ks
větší batát1 ks
rajčatový protlak2 lžíce
rajčata3 ks
vývar650 ml
arašídové máslo4 - 5 vrchovatých lžic
koriandr/hladkolistá petržel1/2 svazku
celé nebo drcené arašídy na posypání
Postup přípravy:

Občas hledám recepty, do kterých bych využila arašídové máslo, protože ho máme doma pořád dostatek. A při hledání jsem narazila na zajímavé, Africkou kuchyní inspirované dušené kuře s lilkem a batáty. Nejdřív jsem se těšila, při vaření jsem pak dost pochybovala, protože mi moc nechutnalo, ale nakonec jsem byla mile překvapená, jak dobře chutnalo. 

Pokud jste překvapeni kde, beru zásoby arašídového másla, kdysi jsem o tom psala tady. A pokud o něj třeba máte zájem, mrkněte na FB Másložrout oříškový, který krom oříškového prodává ještě mandlové, kešu, lísko-ořechové a pistáciové. Pro další recepty s arašídovým máslem můžete mrknout sem.

Do receptu je třeba uzená paprika (koupila jsem v Marks and Spencer, ale seženete v každém dobrém obchodě s kořením), ale pokud ji nemáte, troufnu si říct že není zcela klíčová. Pokud máte čas nazbyt, můžete kuře připravit na grilu a získá tak také lehce nakuřovanou chuť. 

Zároveň se nakonec přidává čerstvý koriandr, skvělá bylinka, kterou však nemá každý rád. Já osobně jsem si na něj chvilku zvykala, teď ho miluju, nicméně mi právě dorůstá letošní 3 dávka v květináči a zatím jsou to malinké rostlinky, takže jsem si na fotkách dovolila nahradit ho petrželkou. 

Koření vložte do mlýnku nebo hmoždíře a rozdrťte na jemno. Smíchejte v uzavíratelné misce se lžící oleje a nechte stranou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky zhruba 3x3 cm a promíchejte s kořenící pastou v misce. Přikryjte a uležte aspoň na 30 minut do lednice (ale klidně i přes noc). 

Veškerou zeleninu omyjte, batát i oloupejte a nakrájejte na kostky zhruba 2x2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Lístky koriandru otrhejte a dejte prozatím do lednice, stonky posekejte na velmi jemno. 

V dostatečně velké pánvi (či silnostěnném hrnci) rozehřejte lžíci oleje a opečte na něm kuřecí maso ze všech stran (případně ho ogrilujte na grilu, nebo opečte zprudka v troubě), až je hezky zlatavé. Pak maso vyndejte a pánev či hrnec vytřete papírovým ubrouskem do sucha. Znovu v ní rozehřejte lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli a papriky a za občasného míchání opékejte, dokud paprika nezměkne a cibule nezprůsvitní, přidejte rajčatový protlak a lehce zarestujte. Pak přidejte opečené maso, rajčata, lilky a batáty, zalijte vývarem, přidejte arašídové máslo a posekané stonky koriandru. Promíchejte a ochutnejte, případně přisolte. Nechte dusit na mírném plameni pod pokličkou zhruba 45 minut. 

Poté poklici odklopte, zvyšte plamen a za stálého míchání odpařujte tekutinu, dokud nezíská hustší "omáčkovou" konzistenci, podobnou kari. Ochutnejte, případně dochuťte, posypte sekanými listy koriandru a arašídy. Podávejte s rýží, kuskusem, bulgurem, chlebovými plackami, s čím je libo.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Svobodová

    zavřít okno