Pažitka
Název:

Kuře v kachním sádle a fazolový salát


Kuře v kachním sádle a fazolový salát


Ingredience:
velké kuřecí stehno (spodní a vrchní spolu)2 ks
sůl špetka
kachní sádlo3 lžíce
zavařené fazole (odkapané)1 sklenička nebo konzerva
cherry rajčata4 ks
větší cibule1/2 ks
olivový olej na smažení cibule
salátový ocet dle chuti
čerstvá bazalka hrstka
Ingredience:
Postup přípravy:

Kuřecí stehna se můžou zdát příliš obyčejné, stačí ale malý trik: místo koření použijte voňavé kachní sádlo.

Možná to nevíte, ale pokud pečete maso na nízké teplotě po delší dobu, provozujete vlastně konfitování. To je hned na jiné úrovni, než pečení :).

Konfitovat je teď v módě. Je to jako péct red velvet cake, cake pops (lízátka z buchty), mille fueille... Je to prostě in! Tak proč se trochu neopičit...

Dietní víly můžou tento článek zavřít, omlouvám se za mrhání jejich času. 

Vy ostatní, kteří si vážíte vzácných a lahodných surovin, jako je i domácí zlaté sádlo, rozhodně čtěte dál. Konfitování je vlastně sofistikovaný výraz pro úpravu masa, jak to dělá moje babička: peče kachničku na nízké teplotě v sádle, které se z kachny pomalu uvolňuje. Teď bych upozornila, že kupovanou kachnu v životě takto nepřipravíte. Slušná kachna má cca 4 kila a špeky jak menší vykrmené prasátko, z kterého roztaje zhruba litr sádla. Fitness kachna kupovaná v obchodech je ubohým vyhladovělým stvořením, které vypotí tak maximálně tuk o množství slušnějšího panáka. Pak je tam rozdíl i v tom sádle, poctivé kachní sádlo je žluté a voní. Tuk wellness kachny nelze definovat a porovnávat je vlastně rouhání. Abych nebyla zlá, takový kachna se hodí na jinou přípravu, třeba ji můžete naplnit pomerančem, jablkem a bylinkami.

I obyčejné kuřecí stehna je možné konfitovat v kachním sádle. Prostě je osolte, poskládejte do pekáče, přidejte kachní sádlo a panáka vody. Zakryjte a strčte do trouby na 140 stupňů na 2 hodinky.  Pokud jsou stehna měkká, bez poklice nebo alobalu pečeme dál na 180 stupních, dokud se voda neodpaří. Občas obracejte, ať se stehna namočí v sádle z obou stran. 

Není to nic rychlého, ale na druhou stranu, skoro bez práce a výsledek je neuvěřitelně působivý.

Nemůžu nepřipomenout, že se při nejjednodušších receptech ukáže rozdíl mezi masem a masem. Oplatí se najít si zdroj kvalitnějšího kuřete, rozdíl je obrovský. Teď kupuji kuře buďto v Brně, ve Sklizeno nebo u Řeznictví Janíček a Čupa. Nenechte se ošidit křehčeným a vodou napuštěným masem, to pak nestojí za to mrhat sádlo na s prominutím smrdící kuře. 

Příloha je tak jednoduchá, přitom se skvěle hodí k hutnějšímu masu.

Fazolový salát se skládá z jednoduchých surovin. Rajčata nakrájíme, cibuli taky nakrájíme na kroužky a opečeme na olivovém oleji. Rajčata, opečenou cibuli a fazole zamícháme, přidáme nasekanou čerstvou bazalku. Osolíme, pokapeme octem  a podáváme jako barevnou, pestrou přílohu. Salát není jenom nudná zelenina a určitě si pochutnají i ti, co se jim zeleninové přílohy moc nezamlouvají.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Beáta Vörösová

    zavřít okno