

| Ředkvičkové rizoto: | |
| kulatozrnná rýže na rizoto | 300 g | 
| bílé víno | 2 dcl | 
| zeleninový vývar | 1 l | 
| jarní cibulka (bílá část) | svazek | 
| česnek | 2 stroužky | 
| mascarpone | 200 g | 
| olivový olej | trochu | 
| ředkvičky | 8 ks | 
| parmazán | dle chuti | 
| Kuře v marinádě: | |
| kuře | 4 porce | 
| čerstvý rozmarýn | hrst | 
| olivový olej | 0,5 ml | 
| šťáva z jednoho pomeranče | |
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
Dnes byl opět den bedýnkové výzvy. V ledničce se nám nebezpečně začaly hromadit ředkvičky. Pomazánku už nikdo nechce, tak jsem musela vymyslet něco jiného...Když se drahý ptal co bude k obědu, tak se na mou odpověď "ředkvičkové rizoto" netvářil příliš nadšeně. Ale ve výsledku si šel ještě přidat. A to jako pochvala stačí.
Rozmarýn nasekejte na jemno a smíchejte s olejem a pomerančovou šťávou. Já si to usnadnila a umixovala ponorným mixerem. Naporcované a osušené kuře dejte do pekáčku a zalijte marinádou. Maso v marinádě pečlivě obalte a lehce osolte a opepřete. Dejte péct do rozehřáté trouby. Ideální je nechat péct pod pokličkou a na posledních cca 10 min odkrýt, ať se na kuřeti udělá krásně zlatá kůžička.
Ve vyšší pánvi, nebo v hrnci rozpalte olivový olej na kterém orestujte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rýži a restujte dokud se každé zrníčko neobalí olejem a jakoby nezesklovatí. Rýži zalijte bílým vínem a nechte dvě minuty vyvařit alkohol. Poté přilijte zeleninový vývar tak aby byla tekutina tak 1 cm nad rýží. Vařte přibližně 20 min na mírném plameni a postupně přilévejte vývar dle potřeby. V momentě kdy je rýže jakoby na skus, nesmí být rozvařená, stáhněte pánev z plotny a přimíchejte mascarpone. Na druhé pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte ředkvičky nakrájené na kolečka. Ředkvičky boudou žárem jakoby průhledné a ztratí typickou štiplavou chuť. Orestované ředkvičky přimíchejte do rizota a podávejte s lehce posypané parmazánem a jarní cibulkou nebo pažitkou.
Podrobné info: