Pažitka
Název:

Kuře v rozmarýnovo-pomerančové marinádě a ředkvičkové rizoto


Kuře v rozmarýnovo-pomerančové marinádě a ředkvičkové rizoto


Ingredience:
Ředkvičkové rizoto:
kulatozrnná rýže na rizoto300 g
bílé víno2 dcl
zeleninový vývar1 l
jarní cibulka (bílá část) svazek
česnek2 stroužky
mascarpone200 g
olivový olej trochu
ředkvičky8 ks
parmazán dle chuti
Kuře v marinádě:
kuře4 porce
čerstvý rozmarýn hrst
olivový olej0,5 ml
šťáva z jednoho pomeranče
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Dnes byl opět den bedýnkové výzvy. V ledničce se nám nebezpečně začaly hromadit ředkvičky. Pomazánku už nikdo nechce, tak jsem musela vymyslet něco jiného...Když se drahý ptal co bude k obědu, tak se na mou odpověď "ředkvičkové rizoto" netvářil příliš nadšeně. Ale ve výsledku si šel ještě přidat. A to jako pochvala stačí.

Rozmarýn nasekejte na jemno a smíchejte s olejem a pomerančovou šťávou. Já si to usnadnila a umixovala ponorným mixerem. Naporcované a osušené kuře dejte do pekáčku a zalijte marinádou. Maso v marinádě pečlivě obalte a lehce osolte a opepřete. Dejte péct do rozehřáté trouby. Ideální je nechat péct pod pokličkou a na posledních cca 10 min odkrýt, ať se na kuřeti udělá krásně zlatá kůžička.

Ve vyšší pánvi, nebo v hrnci rozpalte olivový olej na kterém orestujte nakrájenou jarní cibulku a rozdrcený česnek. Přidejte rýži a restujte dokud se každé zrníčko neobalí olejem a jakoby nezesklovatí. Rýži zalijte bílým vínem a nechte dvě minuty vyvařit alkohol. Poté přilijte zeleninový vývar tak aby byla tekutina tak 1 cm nad rýží. Vařte přibližně 20 min na mírném plameni a postupně přilévejte vývar dle potřeby. V momentě kdy je rýže jakoby na skus, nesmí být rozvařená, stáhněte pánev z plotny a přimíchejte mascarpone. Na druhé pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte ředkvičky nakrájené na kolečka. Ředkvičky boudou žárem jakoby průhledné a ztratí typickou štiplavou chuť. Orestované ředkvičky přimíchejte do rizota a podávejte s lehce posypané parmazánem a jarní cibulkou nebo pažitkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno