Pažitka
Název:

Kuřecí čtvrtky na hrášku, celeru a mrkvi


Kuřecí čtvrtky na hrášku, celeru a mrkvi


Ingredience:
Ingredience:
velké kuřecí čtvrtk2 ks
mražená zelenina (mrkev, hrášek, celer)1 balení
máslo dle potřeby
olej dle potřeby
šalotka2 ks
zakysaná semtana1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kurkuma dle chuti
uzená pprika dle chuti
sypký bobkový list dle chuti
vývar nebo voda na podlití
Postup přípravy:

O víkendu jsem měla u nás vnoučata a tak jsem jim připravila pečené kuřecí na zelenině, které jsem podávala s bramborovými noky.

Kuřecí čtvrtky posypeme uzenou paprikou smíchanou s kurkumou, přidáme olej, hrubou sůl, hořčici, sypký bobkový list a dobře vetřeme do masa. Necháme v misce v lednici přes noc. Druhý den maso orestujeme v hlubší nádobě, která je vhodná do trouby, na rozehřátém oleji, přidáme pokrájené šalotky a naložené kuřecí čtvrtky, opečeme  pěkně z obou stran a vložíme s nádobou do rozehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů a podléváme kuřecím vývarem. Když je maso mírně opečené, přisypeme všechnu zeleninu, opatrně promícháme s výpekem a pečeme dozlatova. Když je maso propečené, tak jej vyjmeme a udržujeme v teple. Odebereme jednu polovinu zeleniny a dáme stranou. Část výpeku s druhou polovinou zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem. Zakysanou smetanu smícháme s několika lžícemi vývaru, zakvrdláme mouku a vlijeme do rozmixované omáčky a dál ještě cca 12 minut necháme povařit. K omáčce přidáme zbylou zeleninu (nemixovanou). Lehce vmícháme a zjemníme máslem. Omáčku podáváme s bramborovými noky. Maso vložíme na talíř až nakonec, nemáme rádi, když maso plave v omáčce, máme rádi, když je maso na talíři hezky opečené.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno