Ingredience: | |
zralé mango | 1 ks |
vykoštěná kuřecí prsa | 450 g |
olej | 4 lžíce |
jarní cibulka | 1 svazek |
zázvor | kousek |
rozmačkaný či jemně nakrájený česnek | 2 stroužky |
mražená čínská zelenina | 350 g |
sladká chilli omáčka | 3 lžíce |
rýže | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
sladkokyselá chilli-sója-omáčka | dle chuti |
Kombinace chutí kuřecího masa, manga a zázvoru bych klidně umocnila decilitrem bílého vína, které si případně otevřete při vaření, jako my. Jednoduchý, barevný recept, který není v rozporu s jarním předsevzetím, si určitě doma vyzkoušejte!
Orestuji v hrnci obyčejnou cibulku (nejlépe na plátky a nešetřím) na oleji a přidám hrnek rýže, kterou po osmažení zaliju vřelou vodou, aby voda dosahovala cca. 2 až 3 cm nad rýži. Vše osolím a případně zakápnu sójou....klidně opepřím a přikryji pokličkou. Rýži vaříme pozvolna. Klidně se nebojte dochutit jemně již hotovou rýži, kterou nevařím úplně do měkka, ale nechám s případnými dochucovadly dle chuti "dojít" pod pokličkou.
Orestujte jarní cibulku na trošce oleje a mezitím si nakrájejte na kousky kuřecí maso. To přidáte do pánve, jakmile cibulka trošku zpění. Osolíte, opepříte a zakápnete troškou chilli-sójovou omáčkou. Nakrájený česnek, zázvor + mango jsem přidala do pánve. Po chvíli, kdy se kuřecí maso zatáhlo, jsem restovala s přidanou čínskou zeleninovou směsí.
Poté dochucovala dle libosti a dle chuti dodala sladko-sojovo-chilli omáčku Mám ráda ostřejší chutě, takže jsem nešetřila (smích)....v kombinaci s mangem, je to opravdu vynikající záležitost. Klidně bych se nebála trošky bílého vína.....tip. Mango klidně nechte "křupavější", ale to je na chuti každého z nás.
Je to jednoduché a dobré jídlo, které si myslím neurazí, ani zarputilé gurmány.
Autor receptu: Monika Růžičková
Podrobné info: