Pažitka
Název:

Kuřecí prsa s medovým citronem


Kuřecí prsa s medovým citronem


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa4 ks
větší citron1 ks
plátky schwarzwalské šunky dle potřeby
med dle chuti
česnek3 větší stroužky
smetana150 ml
vývar100 ml
citronový pepř špetka
máslo kousek
čerstvá šalvěj dle chuti
čerstvý dobromysl dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dneska jsem od rána přemýšlela, co bych tak mohla uvařit, abych nemusela chodit pro nic do obchodu. Mrkla jsem do lednice, kde jsem měla kuřecí prsa a schwarzwaldskou šunku, na zahradu, kde kvete nádherně šalvěj a bují dobromysl neboli oregano a citronů mám vždycky plno, protože piju pořád vodu s vymačkaným citronem. A ještě si říkám, že bych mohla zkusit ten svůj med ze smrkových výhonků  použít na něco jiného než na kašel. Takže dnešní oběd byl taková momentální inspirace co dům dal, i když já se většinou řídím tím, co dům dává. Nebaví mě běhání po obchodech  a shánění konkrétní nenahraditelné suroviny...

Každé prso rozdělíme podélně na dva plátky, osolíme, bohatě opepříme, poklademe každý 2 lístky šalvěje a zabalíme do plátku šunky. Můžeme připnout párátkem. Vyskládáme do pekáčku. Citron nakrájíme na kolečka cca půl cm a každý potřeme zlehka medem. Zastrkáme je mezi maso, posypeme dobromyslí, stroužky přepůlíme a taky přidáme, poklademe plátky másla a vložíme přiklopené do trouby rozpálené na 200°C. Asi po 15ti minutách podlijeme vývarem, odklopíme a pečeme ještě 25 minut. Občas maso přelijeme výpekem. Pak maso vyndáme, udržujeme teplé, do šťávy rozmačkáme měkký česnek a přilijeme smetanu. Vrátíme zpět do trouby a necháme provařit a trochu zredukovat. Dochutíme a nakonec vrátíme na chvíli prohřát maso a je hotovo. Podávala jsem s brambory.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno