Pažitka
Název:

Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými bramborami


Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými bramborami


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa2 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej trochu
čerstvý tymián dle chuti
brambory (dle velikosti, já měla menší brambory, takže jsem použila víc kusů)cca 6 ks
12% smetana250 ml
strouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby
sušená petrželka špetka
česnek nakrájený na tenké plátky2 stroužky
menší cibule nakrájená na plátky2 ks
máslo kousek
mražený nebo čerstvý hrášek150 g
zelená část pórku kousek
baby listový špenát trochu
Postup přípravy:

Tohle jídlo je naprosto božské, nejen, že na talíři vypadá opravdu luxusně, ale také tak chutná. Kombinace zapečených smetanových brambor s na másle opečenou zeleninou a to vše završené výborným kuřecím masem, to je prostě ideální nedělní oběd! Dokonce i pokud vynecháte kuřecí maso a naservírujete jen zeleninu se zapečenými bramborami sklidíte úspěch. Jídlo je i tak naprosto dokonalé. Je trochu složitější na čas,ale znáte to - Kdo si počká, ten se dočká.

Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit doporučuji oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhat, pak zapékáte cca 45-55minut. Já mám,ale raději silnější plátky brambor, jsou tak v jídle víc cítit, takže si radši jídlo časově lépe naplánuji a zapékám tu hodinku a půl.

Takže , brambory si nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi si na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme samozřejmě bramborovou vrstvou. Tuto vrstvu zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Dobrá rada, vrstvěte vše tak ,aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5cm místo, jinak dopadnete jako já a uděláte spíše hrnečku vař :D Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout, třeba na terasu.

V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová dáme do vedlejší pánve kousek másla na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno