Pažitka
Název:

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou


Kuřecí satay s arašídovou omáčkou


Ingredience:
Masové špízy:
kuřecí prsíčka nebo stehenní řízky4 ks
kokosové mléko2 dcl
rybí omáčka2 lžíce
palmový nebo třtinový cukr1 lžíce
červená nebo žlutá curry pasta2 lžíce
Arašídová omáčka:
kokosové mléko2 dcl
křupavé burákové máslo6 vrchovatých lžic
rybí omáčka1 - 2 lžíce
palmový cukr1 lžíce
červená curry pasta1 lžíce
česnek nastrouhaný na jemno1 stroužek
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Dále budete potřebovat:
bambusové špejle20 ks
Postup přípravy:

Toto jídlo v sobě spojuje mé dvě oblíbené cestovatelské vzpomínky. Ty voňavé grilované špízy mi připomínají Thajsko, kde na vás na každém rohu číhá pouliční prodavač, který vám čerstvě ogriluje vše od kuřecího stehna, přes játra, vepřové kůžičky až po kuřecí biskupy (ani se neptejte, kolikrát jsem si je omylem koupila v domnění, že je to prostě chicken). Křupavá a lehce pikantní arašídová omáčka mi zase připomíná Austrálii, kde jsem kouzlu thajské kuchyně propadla poprvé a tato lehká závislost mi tehdy způsobila těžkou nadváhu. Takže pozor, je to návykové, ale garantuji vám, že budete hvězdou každé grilpárty.

Maso nakrájejte na dlouhé nudličky. Všechny ingredience na marinádu rozmíchejte v misce. Do marinády namočte nudličky kuřecího masa a nechte v chladu hodinu marinovat.

Mezitím si v menším hrnci zahřejte kokosové mléko, do kterého přidáte postupně všechny uvedené ingredience. Cukr, rybí omáčku a citronovou šťávu doporučuji přidávat jako poslední, protože chuť záleží na použitém burákovém másle. Omáčku přiveďte k varu. Celá příprava omáčky by vám neměla zabrat více jak 5 minut. Nevařte ji dlouho, jinak se vám začne oddělovat tuk.

Masové nudličky jako harmoniku napíchejte na špejle. Opékejte několik málo minut z obou stran. Dejte pozor, je to kuřecí maso, tak nesmí zůstat syrové. Pochopitelně ale můžete použít maso hovězí, nebo vepřové.

Horké špízy okamžitě podávejte s horkou omáčkou. Jako příloha bohatě stačí lehký salát. Já použila nudličky mrkve a okurky ochucené sladkou chilli omáčkou, rybí omáčkou a limetkovou šťávou.. Pokud máte velký hlad, klidně přidejte misku vařené rýže.

Varování! Chuť této křupavé omáčky je návyková.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno