Pažitka
Název:

Kuřecí steak s brokolicovou rýží


Kuřecí steak s brokolicovou rýží


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsíčka bez kůže2 ks
menší hlavička brokolice (jen růžičky)1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
extra panenský olivový olej dle potřeby
nastrouhaný parmazán hrst
bílé víno50 ml
zeleninový vývar50 ml
máslo kousek
sušené oregano dle chuti
petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Jednoduché, zdravé a vynikající, tak by se dalo popsat dnešní jídlo. Nevím jak vy, ale mě nikdo nemusí nutit do jídel, kde je brokolice, přesto doma pořád točíte ty samé recepty - brokolice na máslíčku, polévka, obalovaná brokolice a těstoviny s brokolicí a to pořád dokola. Nějak se mi v těchto úpravách přejedla, takže recept na "rýži" z brokolice je něco nového a chutná to báječně. Jedna hlavička brokolice vám vystačí podle velikosti pro 2 - 4 osoby, v tomto receptu budu počítat s menším kouskem tedy pro dvě osoby.

Nejprve si ochutíme maso. Prsíčka jen lehounce pěstí naklepeme, jen zlehka. Poté ze všech stran dobře osolíme, opepříme a lehounce dochutíme oreganem a petrželkou. Na troše olivového oleje maso opékáme dozlatova. Nejprve hodně zprudka, aby se vytvořila kůrčička, a poté teplotu zmírníme. 

Do mixéru dáme růžičky brokolice a párkrát promixujeme, dokud nedostaneme strukturu hrubší rýže. Na pánev dáme opravdu trošinku olivového oleje a vsypeme brokolici, opékáme zprudka asi minutu za stálého míchání. Nyní osolíme, opepříme a vlijeme víno s vývarem, necháme odpařit. Vše stále na vysokou teplotu, aby se tekutina odpařila velmi rychle a brokolice se nerozvařila. Jakmile je tekutina pryč, stáhneme plamen na minimum a přidáme kousek másla a trochu strouhaného parmazánu. Dobře promícháme a ihned servírujeme s kuřecím steakem.

Brokolice má být al dente, prostě na skus a nesmí být rozvařená. Chutí má maličko připomínat rizoto, ale opravdu jen trochu. Je na rozdíl od rýže svěží a plná chutí sama o sobě.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno