Pažitka
Název:

Kuřecí stehna na česnekovo-majoránkové marinádě podávané se špenátem a bramborovými šulánky


Kuřecí stehna na česnekovo-majoránkové marinádě podávané se špenátem a bramborovými šulánky


Ingredience:
Ingredience:
velká stehna4 ks
Marináda:
olivový olej dle potřeby
česnek5 - 6 stroužků
majoránka dle chuti
uzená paprika špetka
sůl dle chuti
jarní cibulka s natí dle chuti
máslo na zjemnění1 - 2 plátky
větší cibule4 ks
vývar z krůtích krků dle potřeby
Špenát:
špenátové mražené kostkycca 500 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
celý kmín dle chuti
utřený česnek4 stroužky
cibule1 ks
vejce2 ks
olej dle potřeby
Příloha:
bramborové šulánky500 g
uzená paprika špetička
kurkuma špetička
máslo dle potřeby
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Měla jsem doma velká kuřecí stehna, která jsem chtěla nějak chutně připravit. Zkusila jsem je namarinovat a k nim připravit špenát a bramborové šulánky.

Maso kuchyňsky upravíme. 

Připravíme si marinádu. Rozmixujeme rozemnutou majoránku, uzenou papriku, sůl, olej a jarní cibulku. Marinádou ze všech stran potřeme kuřecí maso a vložíme přes noc do chladu. Druhý den maso poklademe na pekáček, který jsme trochu pokapali olivovým olejem. Maso hustě posypeme nadrobno pokrájenými cibulemi a zasypeme kmínem. Malinko zakápneme vývarem a pečeme (zpočátku) přikryté druhým pekáčkem v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 35 - 40 minut. Po této době druhý pekáček odstraníme a dál pečeme kuřecí stehna dozlatova a doměkka na 160 stupňů. Stále potíráme výpekem a podle potřeby zakápneme vývarem. Nakonec stehna potřeme rozpuštěným máslem.

Mezitím, co pečeme stehna v troubě, připravíme si špenát.

Na oleji zpěníme cibulku. Přidáme špenátové kostky a zamícháme. Přidáme česnek utřený se solí a pepř. Promícháme, přidáme vejce a necháme probublat. 

Než se dopeče maso, na másle v pánvi wok orestujeme bramborové šulánky, přidáme špetičku uzené papriky. Podle chuti osolíme.

Podáváme stehna se špenátem a šulánky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno