Pažitka
Název:

Kuřecí tikka masala s chapati a rýží basmati


Kuřecí tikka masala s chapati a rýží basmati


Ingredience:
Marináda:
kuřecí prsa2 ks
bílý smetanový jogurt150 g
olej1 lžíce
šťáva z limetky2 lžičky
česnek1 stroužek
mletý koriandr1 lžička
mletá paprika1 lžička
strouhaný zázvorcca 1 - 2 g
garam masala1 lžička
kurkuma1 lžička
Omáčka:
olej dle potřeby
skořice1/2 svitku
bobkový list1 ks
římský kmín1/2 lžičky
badyán1 ks
střední cibule1 ks
česnek1 ks
strouhaný zázvor8 g
rajčata3 ks
rajčatové pyré1 lžíce
cardamom1/2 lžičky
garam masala1/2 lžičky
kurkuma1 lžička
mletý koriandr špetka
voda dle potřeby
sůl dle chuti
lístky koriandru hrst
kokosové mléko bez zahušťovadel100 ml
Placky chapati (6 ks):
špaldová mouka200 g
voda100 ml
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Musím říct, že asijská jídla rozhodně častěji konzumuji kupovaná, než že bych je vařila. Tentokrát jsem se ale na popud jedné z mých kuchařských kolegyň rozhodla zkusit tuto klasiku indické kuchyně a musím říct, že si toto jídlo v dohledné době rozhodně zopakuji. 
Byla jsem opatrná s kořením, takže tuto moji verzi lze bez obav podat i dětem. 

Kuřecí prsa rozkrájíme na kousky a naložíme do rozmixované směsi jogurtu, zázvoru, oleje, limetky, česneku, mletého koriandru, papriky, garam masala a kurkumy. Takto necháme v chladu minimálně 2h, nejlépe přes noc. Než začneme vařit, maso vyndáme, aby mělo před úpravou pokojovou teplotu. 
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů.

Zatímco se nám předehřívá trouba, připravíme si tzv. rajčatové konkasé. Do rajčat na jejich vrcholku nakrojíme křížek a zalijeme je horkou vodou. Necháme je 5-10 minut stát. Poté vyndáme a lehce sloupneme slupku. Rajčata nakrájíme na čtvrtky tak, abychom z nich snadno odstranili semínka, a ponecháme si pouze masitou část, kterou nakrájíme na kousky.
Nyní se vrhneme na samotnou přípravu jídla. Kuřecí kousky osolíme a promícháme, rozprostřeme rovnoměrně i s marinádou do pekáčku vymazaného olejem a dáme do vyhřáté trouby asi na 20 minut. Pečeme dozlatova, ale dáváme pozor, ať se nespálí.
Zatímco se nám kuřecí kousky pečou, uděláme si omáčku. Začneme tzv. čóns, což je olej ovoněný kořením. Do rozehřátého hrnce nalijeme asi lžíci oleje, přidáme skořici, bobkový list, římský kmín a badyán a necháme pár sekund zavonět. Potom vyjmeme skořici, badyán a bobkový list a do oleje dáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a strouhaný zázvor a necháme opéct do zlatova, asi 3-5 minut. Poté tam přidáme garam masalu, kurkumu, cardamom a špetku mletého koriandru a ještě asi minutu opékáme. Přidáme rajčatové konkasé a opět necháme opékat asi 3-5 minut. Pak přidáme rajčatové pyré a opět opékáme. Dle potřeby můžeme přidat vodu, aby se nám směs nepřipalovala, ale vytvořila omáčku. Do omáčky přidáme kuře a společně vaříme, dokud nebude kuře hotové. Pak přidáme kokosové mléko a ještě chvíli povaříme. Stačí minutku. Hotovou tikka masalu zdobíme lístky čerstvého koriandru.

Podáváme s rýží nebo plackami chapati.

Recept na placky chapati je úplně jednoduchý. Obvykle se vyrábí z hladké celozrnné mouky, já jsem měla doma zrovna pouze špaldovou chlebovou, tak jsem je vyrobila z toho.

Vše smícháme dohromady a uhněteme hladké těsto, které necháme aspoň 15 minut odpočívat pod utěrkou. Poté rozdělíme na 6 zhruba stejných dílů, z každého vyválíme tenké kolo a opékáme na sucho na pánvi z obou stran.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno