Pažitka
Název:

Kuřecí UDON polévka s houbami


Kuřecí UDON polévka s houbami


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí maso na polévku dle potřeby
voda2 l
zázvor3 plátky
česnek4 stroužky
sůl1/2 lžičky
drcený pepř1/2 lžičky
tmavá sojová omáčka1 lžíce
česnek4 stroužky
hlíva ústřičná (čerstvé houby shitake)200 g
olej2 lžíce
mirin omáčka (víno Shaoxing)1 lžíce
světlá sojová omáčka1 lžíce
kuřecí prso1 ks
jarní cibulka (pórek)2 ks
Udon nudle dle potřeby
Udon nudle:
hladká mouka250 g
tapiokový škrob50 g
mořská sůl15 g
vlažná voda130 ml
Postup přípravy:

Dnes byla k večeři Japonská kuřecí Udon polévka s houbami. Nudle jsem dělala doma. Koupila jsem si nový váleček a bylo třeba ho vyzkoušet.

Pokud chcete vyrobit svoje vlastní Udon nudle, tak mám pro vás velmi jednoduchý recept, při kterém zaručeně odbouráte velké množství stresu.

Pokud máte možnost koupit balíček čerstvých, tak ušetříte přibližně tři hodiny času.

Nebuďte ale srábotky a pojďte do toho!

Jako s prvním je nejlepší začít s nudlemi. Práce s těstem je celkem úporná, ale pokud zvolíte tradiční zpracování nohami, tak to bude i zábava.

Sůl si dokonale rozpusťte ve vodě. Mouku smíchejte se škrobem a po částek přilijte osolenou vodu. Místo hladkého těsta vám vznikne taková žmolenka. Nelekejte se....takto to má vypadat. Těsto na nudle je takové houževnaté a i nudle jsou krásně žvýkavé.

Když máte tedy hroudu těsta, které drží pohromadě silou vůle, dejte ho do igelitového sáčku a položte na zem. Teď už jen šlapejte, dokud nemáte placku. Srolujte - otočte o 90° a znova otočte. Tento proces opakujte 6x. 

Poté přeložte a nechte v sáčku odležet 15 minut.

Stočte do koule a dejte opět do sáčku na 4 - 6 hodin. Těsto potřebuje čas na fermentaci, díky které se s ním bude lépe pracovat a i chuť bude úplně jiná.

Těsto vytáhněte a na stole poprášené škrobem rozválejte na placku 3mm silnou.

Znova poprašte škrobem - složte jako harmoniku a nakrájejte na 3 mm silné nudle.

Oprašte škrob a můžete dát vařit 5 minut.

Uvařené nudle je třeba dobře proprat ve studené vodě.

VÝVAR

Do hrnce a nebo tlakového hrnce dejte kuřecí maso na polévku, pepř,  plátky zázvoru, sůl a sojovou omáčku s vodou. Vývar vařte do změknutí masa.  

Vývar sceďte a seberte přebytečný tuk. 

Hlívu ústřičnou si natrhejte na proužky a česnek pokrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni opečte česnek.  

Vložte i houby a jak víno, tak i sojovou omáčku.

Restujte, dokud se neodpaří většina tekutiny. 

Omáčka mirin je nasládlá a pokud ji neseženete, použijte víno  Shaoxing.

Houby s česnekem dejte stranou a pomocí naběračky vývaru odvařte vše, co zůstalo na pánvi.

Obsah vraťte k vývaru a můžete kompletovat polévku 

Do misky si dejte nudle, obrané kuřecí maso, houby s česnekem, jarní cibulku na tenké nudličky a kdo má rád, tak i mungo klíčky. 

Jestliže chcete, aby maso v polévce vypadala lépe, tak opečte plátek kuřecích prsou a nakrájejte úhledné nudličky.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno