Pažitka
Název:

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem


Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem


Ingredience:
Kuřecí vývar:
kuřecí maso - ideálně skelet a křídlacca 1 kg
voda2,5 l
mrkev, oloupaná a nakrájená na menší kusy2 ks
menší celer, oloupaný a nakrájený na menší kusy1/2 ks
řapíkatý celer1/2 ks
menší žluté cibule, oloupané2 ks
sůl dle chuti
celý černý pepř dle chuti
nové koření2 kuličky
bobkový list dle chuti
čerstvý rozmarýn kousek
tymián snítek
čerstvá petrželka dle chuti
zázvor (lze vynechat) kousek
olivový olej / slunečnicový olej dle potřeby
Dokončení polévky:
velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo1 ks
petrželka, oloupaná a nastrouhaná nahrubo1 ks
pepř dle chuti
sůl dle chuti
máslo kousek
Bylinkový svítek:
vejce - bíly a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh)2 ks
polohrubá mouka50 g
sůl dle chuti
nasekaná petrželka (pažitka) hrst
máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Podzim si žádá teplejší jídlo, které prohřeje a dodá vitamíny a minerály na boj s podzimními rýmičkami a k tomu je ideální poctiví kuřecí vývar. A místo obvyklých nudlí si uděláme dobrý bylinkový svítek.

Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.

Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.

V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše, co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.

Dokončení polévky:

Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.

Bylinkový svítek:

V míse utřeme žloutky s moukou, osolíme, přidáme bylinky a opatrně vmícháme sníh. Poté už jen směs vetřeme na rozpálenou pánev s máslíčkem a z obou stran opékáme dozlatova. Nyní natrháme nebo nakrájíme a podáváme s vývarem.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno