Pažitka
Název:

Kuskus s květákem, cuketou a černými olivami


Kuskus s květákem, cuketou a černými olivami


Ingredience:
Ingredience:
květák500 g
kurkuma1/2 lžičky
kuskus (bez lepku - kukuřičný)160 g
zeleninový vývar500 ml
cibule1 ks
česnek2 stroužky
cuketa200 g
černé olivy70 g
sýr feta (ovčí sýr)100 g
olivový olej dle potřeby
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
petrželka hrst
Postup přípravy:

Kuskus je vděčnou přílohou. Můžete jej uvařit na sladko i jako přílohu k zelenině nebo masu. Kuskus existuje i v bezlepkové podobě, což mi nyní vyhovuje a je i tak moc dobrý. Využila jsem tedy sezónní zeleninu a připravila zeleninovou podobu kuskusu, do kterého jsem použila květák s cuketou a „šmrc“ celému jídlu dodaly černé olivy a sýr feta.

Nejprve si uvaříme květák. Rozebereme jej na menší růžičky a dáme vařit do osolené vroucí vody, do které jsem přidala půl lžičky kurkumy. Květák tak získá hezky žlutou barvu a kurkuma se promítne i do jeho chuti. Květák vaříme cca 10 minut do měkka. Slijeme vodu a necháme květák v hrnci pod pokličkou.

Poté si uvaříme kuskus. V hrnci si na troše oleje zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme kuskus a promícháme (trochu stáhneme plamen). Vše zalijeme horkým vývarem a necháme pod pokličkou dojít (cca 7-8 minut), nevaříme.

Cuketu si nakrájíme na menší kousky a na pánvi si ji na troše oleje osmahneme. Stačí ji jen ochutit solí a pepřem.

Jakmile máme vše nachystáno, stačí už jen dát jednotlivé ingredience dohromady. Smícháme kuskus s květákem, cuketou a nakrájenými olivami. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a posypeme sýrem feta a zakápneme olivovým olejem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno