Pažitka
Název:

Kváskové celožitné krekry s medvědím česnekem


Kváskové celožitné krekry s medvědím česnekem


Ingredience:
Ingredience:
žitný kvásek z lednice2 lžíce
celozrnná žitná mouka420 g
voda220 ml
povolené máslo70 g
růžová sůl1 lžička
sušený medvědí česnek2 lžičky
Postup přípravy:

Už nějaký ten pátek můj čerstvý dvouleťák "ujíždí" na slaných sušenkách typu telka. Jsou to takové ty malé čtverečky, trojúhelníky, srdíčka a podobné tvary sypané solí nebo mákem. Dostává je "potajnu" od babičky. O výživové hodnotě a zdraví prospěšnosti těchto pamlsků se bavit nemusíme. 
Tak jsem hledala domácí alternativu a na internetových stránkách nuselskakuchta.blogspot.cz jsem narazila na tento recept. A protože kvásek vlastním a stejně už potřeboval vyvenčit, zkusila jsem ho. A ano, opravdu jsou tak famózní, jak popisuje. Takže první plech snědla maminka, z druhého už prcek vyškemral dobrou polovinu. Určitě jsem je nepekla naposledy. 

Z kvásku, 220g mouky a vody jsem si udělala rozkvas. Protože svítilo sluníčko, byl hotový za 5 hodin. K němu jsem přidala změklé máslo, sůl, medvědí česnek a postupně zapracovala zbytek mouky. Těsto jsem přikryla igelitem a nechala odpočívat v lednici do druhého dne. 
Ráno jsem těsto vytáhla, aby před válením povolilo. Na lehce pomoučené silikonové podložce jsem vyválela tenký plát a nakrájela ho na čtverečky. 
Krekry jsem vyskládala na plech s pečícím papírem, orosila vodou, zakryla igelitem a nechala hodinu odpočívat. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15min. Po vytažení jsem je opět pokropila.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno