Pažitka
Název:

Kváskové celozrnné chlebánky

domácí pečivo


Kváskové celozrnné chlebánky


Ingredience:
Ingredience:
žitný kvásek350 g
jemná žitná celozrnná mouka400 g
špaldová mouka240 g
voda400 ml
slunečnicová semínka30 g
drcená lněná semínka20 g
sůl1 lžíce
drcený kmín1 lžíce
koriandr1/2 lžíce
Postup přípravy:

Pokud se pokoušíte pracovat s kváskem a chleby se vám zatím nedaří, zkuste tyto chlebánky. Domácí pečivo příchází bohu dík znovu do "módy".

350g žitného kvásku smícháme s 300g celozrnné žitné mouky a 400ml vody.
Dobře promícháme a necháme kvasit asi 4 hodiny. Pak přidáme 100g celozrnné žitné mouky, špaldovou mouku, slunečnicová semínka, drcená lněná semínka, sůl, kmín a koriandr. Propracujeme kompaktní těsto. Vyklopíme na vál, kde vytvarujeme šišku, rozdělíme na půl a z každé půlky uděláme šest dílů. Ty pak vytvarujeme do tvaru chlebánku, klademe na plech, kde je potřeme olejem ze všech stran a tvořítkem na linecké uděláme obrázek, v tomto případě kytičku. Necháme hodinu kynout pod utěrkou.

Troubu si roztopíme na 200°C, vložíme chlebánky a po 15 minutách ztlumíme na 175°C a pečeme ještě asi 45 minut. Upečené chlebánky klademe na mřížku a necháme vychladnout.

Pokud se pokoušíte pracovat s kváskem a chleby se vám zatím nedaří, zkuste chlebánky. Nemusíte se bát, že by vám nevyskočili. Forma je podrží a popožene vzhůru. Jsou celozrnné, tak počítejte s hutnější strukturou.

Kdyby přece jenom někdo nevěděl, jak který krok přesně vypadá, zde je fotonávod: http://omites.blogspot.cz/2013/06/celozrnne-kvaskove-chlebanky.html

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno