Pažitka
Název:

Kváskové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem, smažené na Českém Ghí


Kváskové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem, smažené na Českém Ghí


Ingredience:
Ingredience
Bio české Ghí1 sklenička
žitný kvásek1-2 lžíce
žitná mouka8 lžic
hladká špaldová pouka10 lžic
sůl1 špetka
cukr1 špetka
kokosové mléko real Thai250 ml
voda450 ml
Zdobení
domácí rybízovo-borůvková marmeláda1 ks
mražené/česrstvé ovoce1 hrstka
moučkový cukr1 lžička
Postup přípravy:

Vždy jsem řešila co s přebytečným kváskem, bylo mi ho líto vyhazovat, a tak jsem začala experimentovat s palačinkami. Tyto palačinky jedeme často, malý si je zamiloval, jsou nádherně nadýchané a s přidáním kvásku o level výš. S moukou je to trošku oříšek někdy musím dát o něco více jindy o zase méně, ale tento poměr mi vcelku funguje velmi dobře, nedávám zarovnané lžíce, prostě co naberu. Někdy na úkor mouky dávám ovesné vločky s klíčky, prostě si s těstem hraji a fakt mě to baví, hlavně i kvůli rychlosti přípravy, jde i poměr žitná a špalda 1:1. Navíc naše malá je ranní ptáče takže kutíme a zaděláváme společně.

Poznámka:pokud máme potřebu můžeme pocukrovat moučkovým cukrem nebo místo cukru dát našlehanou kokosovou smetanu z kokosového mléka: jak na ni zde: 

Dobrou chuť!

Lívanečky a palačinky dělám na Bio Českém Ghí je prostě úžasné a zdravé tuky jsou třeba.

 

Do vyšší nádoby rozklepneme vejce, přidáme rozkvašený kvásek, přidáme rostlinné mléko a vodu, špetku soli, špetku cukru, mouky, rozmixujeme tyčovým mixérem nebo našleháme metlou, necháme půl hodinku ideálně 1 hodinu stát, těstu to velmi prospěje a hezky se s ním pak pracuje a obrací, mouka krásně nasaje tekutiny. Toto množství mouky mi většinou stačí ač se mi jednou stalo, že jsem o lžíci mouky musela přidat, aby se těsto netrhalo. Lze připravit i těsto večer na ráno, ale to se nesmí dát tolik mouky, nasaje a těsto je příliš hutné.

 

Když máme těsto připravené rozehřejeme si pánev, přidáme Ghí s tím fakt nešetřím, nalijeme těsto na pánev, opečeme z obou stran, nezvedáme brzy jinak se nám těsto potrhá. Já miluji Tescoma palačinkovou pánev na tu nedám dopustit, dělám na ni jak lívance, tak palačinky a je prostě skvělá, kupovala jsem ji sestře rovněž a nedá na ni dopustit.

Palačinky můžeme upéct najednou nebo průběžně plnit, mně mizí pod rukama. Upečené palačinky pomažeme námi zvolenou náplní, já různě střídám, milujeme jahody, maliny, domácí marmelády… Naplněnou palačinku přelijeme ovocným rozvarem a ovocem, pokud máme potřebu lehce pocukrujeme a servírujeme.

 

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno