Pažitka
Název:

Kváskový celožitný chléb


Kváskový celožitný chléb


Ingredience:
Rozkvas:
celozrnná žitná mouka250 g
vlažná převařená voda250 g
kvásek1 lžíce
Chléb:
žitná chlebová mouka500 g
převařená vlažná voda400 g
růžová sůl3 - 4 lžičky
Postup přípravy:

Před rokem touto dobou jsem byla nucena přerušit mé pečící pokusy, protože jsem si po porodu druhého syna a při jeho kojení netroufla ještě více přiživovat bolení bříška kváskovým pečivem, a i když jsem ještě nějakou dobu kvásek Rudu udržovala, nakonec stejně odešel do věčných lovišť. 

Minulé pondělí nastala asi ta správná konstelace hvězd a já založila nový kvásek. Celých pět dní se nic nedělo, až v sobotu mě ráno přivítal plný perfektních bublin. A pak už to jelo, musela jsem ho krmit i 3x denně. Manžel mu dal jméno Albert a já z něj včera upekla první chlebík. A jelikož se od nového roku snažíme z jídelníčku vyřadit pšenici, poradila jsem se s kamarádkou Gabčou, díky níž jsem s kváskováním nešvihla po prvních pár nezdarech, a upekla nám celožitný bochníček.

V míse, nejlépe skleněné, smícháme celozrnnou mouku, vodu a kvásek. Přikryjeme fólií a necháme na lince v teple kvasit zhruba 12 hodin. Záleží na kvalitě kvásku. Já si udělám na míse či fólii čárku fixem, a jakmile je rozkvas dvojnásobný než původní množství, pokračuji v zadělávání těsta. Rozkvas by měl být kyprý, plný bublin.

K rozkvasu přidáme žitnou chlebovou mouku, vodu a sůl a opatrně promícháme, aby v těstě nebyla suchá místa. Těsto navrstvíme do vymazané formy na chléb, povrch uhladíme a celou formu vrátíme do fólie a necháme ještě zhruba 3 hodiny kynout.

Půl hodiny před koncem kynutí si rozpálíme troubu na 250 stupňů a kastrůlek s vodou vyndáme. Pečeme ještě asi 50 minut. 

Pokud by chléb příliš tmavl, přikryjte ho alobalem. 

Pět minut před koncem chléb z formy vyklopte na mřížku a dopečte i z druhé strany.

Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce mimo troubu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno