Pažitka
Název:

Kváskový chléb s cizrnou a "medvědí" jogurt


Kváskový chléb s cizrnou a "medvědí" jogurt


Ingredience:
Chléb:
kvásek z lednice1 - 2 lžíce
celozrnná žitná mouka250 g
vlažná převařená voda250 g
žitná chlebová mouka250 g
celozrnná špaldová mouka150 g
hladká špaldová mouka100 g
převařená vlažná voda400 g
růžová himalájská sůl3 - 4 lžičky
drcený kmín2 - 3 lžičky
slunečnicová semínka hrst
lněná semínka hrst
cizrna hrst
Pomazánka:
bílý jogurt (Hollandia)400 g
medvědí česnek hrst
růžová himalájská sůl dle chuti
Postup přípravy:

To jsem takhle jednoho krásného dne konečně přemluvila svou bff Janičku, aby zkusila kváskování, a nejenže od té doby u nich doma celá rodinka frčí na domácím chlebíku, ale jedním bochníčkem mě podarovala o tomto víkendu. A na to, jak tvrdí, že jí pečení nejde, její experiment s cizrnou vyšel na jedničku.

Ze zbytku medvědího česneku jsem splašila pomazánku, dá-li se tomu tak říct, a práší se nám od úst všem čtyřem. Děkujeme.

Semínka spolu s cizrnou zalijeme vroucí vodou a máčíme přes noc. 

Kvásek smícháme s celozrnnou žitnou moukou a vodou, přikryjeme igelitem a necháme na lince rozkvasit 10 - 12 hodin.

K rozkvasu přidáme zbylé mouky, vodu a záparu (namočená semínka, z nichž přebytečnou vodu kterou nevstřebaly, slijeme), koření, zamícháme a těsto přendáme do vymazané formy na chléb. Opět přikryjeme a 3 hodiny necháme kynout.

Troubu zapneme na 250 stupňů, vložíme na dno kastrůlek s vodou, a jakmile je řádně rozpálená, můžeme péct chléb. Nejprve 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě zhruba 50 minut (po 20 minutách můžeme přikrýt alobalem).

Po upečení chléb z formy vyndáme na mřížku a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.

Jogurt dáme do lednice vykapat přes plátýnko (dělám večer a ráno je hotovo, syrovátku použijte třeba na další chléb místo vody), smícháme s nadrobno pokrájeným medvědím česnekem a případně osolíme.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno