Pažitka
Název:

Kváskový chleba pečený v remosce


Kváskový chleba pečený v remosce


Ingredience:
Ingredience:
kvásek1 lžíce (cca 40 g)
žitná mouka150 g
odstátá voda150 ml
mouka (1:1 pšeničná hladká a pšeničná chlebová)300 g
voda150 ml
sůl1 zarovnaná lžička
drcený kmín1/2 lžičky
Postup přípravy:

Jsem pekař amatér a stále se mě drží štěstí začátečníků. Právě z toho důvodu bych si nedovolila nabízet Vám recept na pečení kváskového chleba. Sama jsem ji zatím upekla jenom sedm bochníčků a osmý právě kyne v ošatce. Podléhám, ale tlaku poptávky a jdu s kůží na trh.

Z kvásku, vody a mouky zaděláte základní těsto, která necháte pod igelitem odpočívat dle počasí 8 -12 hodin. Z hotového kvásku si odeberte do zásoby jak jste zvyklí. Přidejte mouku, vodu, nebo jinou zvolenou tekutinu, sůl a kmín a hněťte rukou, nebo robotem min 7 minut. Těsto nechte přikryté igelitem opět kynout. Můžete ho nechat přes noc v ledničce, nebo při pokojové teplotě. Obvykle je těsto vykynuté za přiblížně 4 - 5 hodin. V tomto počasí je to ale opravdu vyšší dívčí, chleba je schopen vykynout i za hodinu. 
Vykynuté těsto položte na pomoučený vál, překládejte zatočte to úhledného bochníčku, který dejte vykynout do ošatky. V ošatce nechte kynout další hodinu.
Remosku si rozpalte. Do rozpálené remosky opatrně vyklopte nakynutý bochník, přikryjte alobalem a pečte 15 minut. Poté alobal odstraňte a dopékejte dalších cca 30 minut. Upečený chleba poznáte po zvuku. Musí krásně zvonit. 
V remosce chleby praskají, ale není to na škodu, naopak jim to přidá na rustikálním vzhledu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno