

| Ingredience: | |
| kvásek | 2 lžíce |
| celozrnná žitná mouka | 160 g |
| vlažná voda | 160 ml |
| pšeničná chlebová mouka | 600 g |
| podmáslí | 330 ml |
| sůl | 3 lžičky |
| drcený kmín | 1 lžíce |
O prospěšnosti kváskového chleba a pečiva se tu vypisovat nebudu. Kdo má zájem, vygooglí si. Nicméně i kdyby neměl všechna ta "plus", jeho chuť Vás dostane. Už nikdy nebudete chtít kupovaný. Je pravda, že moje první pekařské počiny nebyly nejslavnější a že s kváskem je to tak trochu jako s dalším dítětem, ale...
Když jsem po dlouhé době dala rozkvasit, a modlila se, aby se aspoň z části chleba povedl, protože přijdou hosté, Ruda se pochlapil a já s radostí oznamuji: Mám první balón!
Kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu smícháme a nechám přes noc přikryté igelitem na lince 12 hodin.
K rozkvasu přidáme pšeničnou chlebovou mouku a podmáslí, zamícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
K těstu přisypeme sůl a kmín a v robotu uhněteme těsto 10 minut.Já robota nemám, těsto jsem zpracovala ručně na vále.
Opět přikryjeme a 2 hodiny necháme kvasit, 2x přeložíme, vždy po hodině.
Po uplynulých dvou hodinách vytvarujeme bochník, dáme do pomoučené ošatky, přikryjeme a 2 hodiny "nerušit".
Peče se ve vyhřáté troubě se zapařením na 250 stupňů 15 minut, poté se trouba odvětrá, teplota se stáhne na 190 stupňů a chléb se 35 minut dopéká.
Já pekla v hrnci s poklicí: hrnec i s poklicí jsem v troubě pořádně nahřála, a jakmile měla trouba správnou teplotu, chléb jsem do něj vyklopila, zavřela poklicí a pekla podle návodu. Po prvních 15 minutách jsem navíc sundala pokličku.
Po upečení dejte chléb vychladnout na mřížku.
Podrobné info: