Pažitka
Název:

Kváskový podmáslový chléb


Kváskový podmáslový chléb


Ingredience:
Ingredience:
kvásek2 lžíce
celozrnná žitná mouka160 g
vlažná voda160 ml
pšeničná chlebová mouka600 g
podmáslí330 ml
sůl3 lžičky
drcený kmín1 lžíce
Postup přípravy:

O prospěšnosti kváskového chleba a pečiva se tu vypisovat nebudu. Kdo má zájem, vygooglí si. Nicméně i kdyby neměl všechna ta "plus", jeho chuť Vás dostane. Už nikdy nebudete chtít kupovaný. Je pravda, že moje první pekařské počiny nebyly nejslavnější a že s kváskem je to tak trochu jako s dalším dítětem, ale... 
Když jsem po dlouhé době dala rozkvasit, a modlila se, aby se aspoň z části chleba povedl, protože přijdou hosté, Ruda se pochlapil a já s radostí oznamuji: Mám první balón!

Kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu smícháme a nechám přes noc přikryté igelitem na lince 12 hodin.

K rozkvasu přidáme pšeničnou chlebovou mouku a podmáslí, zamícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.

K těstu přisypeme sůl a kmín a v robotu uhněteme těsto 10 minut.Já robota nemám, těsto jsem zpracovala ručně na vále. 

 

Opět přikryjeme a 2 hodiny necháme kvasit, 2x přeložíme, vždy po hodině. 

Po uplynulých dvou hodinách vytvarujeme bochník, dáme do pomoučené ošatky, přikryjeme a 2 hodiny "nerušit".

Peče se ve vyhřáté troubě se zapařením na 250 stupňů 15 minut, poté se trouba odvětrá, teplota se stáhne na 190 stupňů a chléb se 35 minut dopéká.

Já pekla v hrnci s poklicí: hrnec i s poklicí jsem v troubě pořádně nahřála, a jakmile měla trouba správnou teplotu, chléb jsem do něj vyklopila, zavřela poklicí a pekla podle návodu. Po prvních 15 minutách jsem navíc sundala pokličku.

Po upečení dejte chléb vychladnout na mřížku.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno