Pažitka
Název:

Kváskový žitný chléb se semínky


Kváskový žitný chléb se semínky


Ingredience:
1. část receptu:
mateřský kvásek1 lžíce
žitná mouka - celozrnná150 g
vlažná voda150 ml
2. část receptu:
žitná mouka - celozrnná250 g
žitná zrna50 g
pohanková lámanka50 g
semínka (len, dýně, slunečnice, konopné...)50 g
melasa nebo med1 lžička
3. část receptu:
melta1 lžička
voda330 ml
sůl12 g
máslo na vymazání formy
Postup přípravy:

Pokud si chcete dopřát pečivo, i když se zrovna hlídáte, tak si upečte tento žitný chléb se semínky a pohankovou lámankou. Je výborný, křupavý a přesto příjemně vlhký. Prostě chléb Skandinávského typu.

Při přípravě kváskového chleba si nejprve musíte nechat rozkvasit část žitné mouky. K tomu vám poslouží první část receptu.

Vše zamícháte v míse a tu dáte na minimálně 8 hodin do igelitového sáčku do tepla, nikoliv na přímé teplo jako je radiátor. Jestliže máte doma 21-23°C, tak bohatě postačí místo někde na lince.

Zároveň si připravíte semínka a zrno. Ty jsou daleko stravitelnější, pokud je namočíte na stejně dlouhou dobu, jako bude kvasit základ. 

Dejte tedy všechna semínka do sklenice a zalijte horkou vodou. Té dejte jen tolik, aby semínka byla ponořená.

Po 8 hodinách:

K rozkvašenému základu, který je nyní krásně nadýchaný přidejte suroviny z druhé části receptu + nabobtnalá semínka se zrny.

Teď je čas přidat i nějakou tu tekutinu. Můžete dát čistě jen vodu, ale jestliže použijete meltu, dodáte chlebu i krásnou barvu, vůni i další rozměr chuti.

Svařená melta musí ovšem před přidáním do těsta částečně vychladnout. Přidejte i sůl a vše promíchejte vařečkou či stěrkou. Nemíchejte však nějak zběsile. U žitného chleba je lépe, když se to jen tak zamíchá, aby nikde nebylo suché místečko.

Mísu znova zabalte do igelitu a nechte 3 hodiny ležet opět na lince.

Po 3 hodinách:

Těsto několikrát obraťte vařečkou a přemístěte do formy vymazané máslem. Mokrou stěrkou uhlaďte a nechte opět v igelitu kynout cca 2 hodiny. Pokud chcete, můžete povrch ozdobit semínky a nebo jen poprášit žitnou moukou.

Nezapomeňte si zavčas dát rozehřát troubu. V první fázi se peče 10 minut na 250°C a poté se trouba ztlumí na 190°C a chleba se dopéká cca 30 minu. Jestliže chcete krásně tmavý chléb i po stranách, můžete ho díky máslu lehce z formy vyklopit a dopéct přímo na mřížce.

S krájením si ale dejte opravdu na čas. U žitného chleba se musí počkat až na opravdu dokonalé vychladnutí. Pokud budete krájet ještě teplý chléb, bude mazlavý a nepoživatelný.

Dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno