

| Ingredience: | |
| České Ghíčko Bio | dle potřeby |
| malá petržel | 2 ks |
| pórek | 50 g |
| malý květák | 1 ks |
| patizon | 1/4 ks |
| mletý kmín | dle chuti |
| kysané zelí | 3 - 4 lžíce |
| umeocet | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| voda | 1 l |
| polníček | na ozdobení |
Polévky u nás máme moc rádi, nedovedu si představit den bez polévky. Dnes jsem dostala chuť na kyselou variantu polévky, a jelikož mám květáku neustále dostatečnou zásobu, rozhodla jsem se polévku připravit právě z něj. Květák je bohatým zdroje vápníku a dalších cenných živin, umeocet podpoří trávení. Patizon napomáhá odstraňovat škodliviny ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu, snižuje hladinu tuku v krvi, má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami.
Než se pustíme do přípravy polévky, připravíme si zeleninu na polévku. Oloupeme, vydlabeme a pokrájíme patizon, oloupeme, pokrájíme petržel, nakrájíme pórek, rozebereme květák na malé růžičky.
Když máme zeleninu připravenou, pustíme do se přípravy polévky. Na Ghí orestujeme pórek, přidáme petržel, patizon, květák, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme 3-4 lžíce kysaného zelí. Do připravované polévky přidáme mletý kmín, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme nebo rozmačkáme, přidáme dle chuti Umeocet a dle chuti dosolíme. Umeocet je přirozeně slaný, tudíž doporučuji dosolit polévku až nakonec. Polévku ozdobíme oblíbenými bylinkami, které by nyní neměly chybět, například petrželovou natí, já ozdobila před servírováním polníčkem.