

| Ingredience: | |
| velká květák | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| česnek | 3 stroužky |
| jáhly | 200 g |
| tymián | 2 lžičky |
| bylinková sůl | dle chuti |
| voda nebo vývar | 2 l |
| obilná smetna | 200 ml |
Naházej do hrnce a nech to vařit. Tak tohle je také můj klasický styl, když spěchám. Bez zápražky, bez cibulky apod. Polévka je v zimě u nás mus! Musí pořád být, jakákoliv! Často teď polévky i snídáme, s domácím kváskovým chlebem. Nebo svačíme, když dorazíme promrzlí ze sáňkování...
Květák rozdělíme n růžičky, cibuli a česnek libovolně nakrájíme (stejně budeme mixovat) a vložíme do hrnce. Přisypeme proprané jáhly (nebiojáhly se vyplatí i spařit), tymián a sůl a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme, dokud nejsou jáhly a květák měkké, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme si třeba pár malých růžiček květáku a trošku smetany nechat stranou na servírování.
Podrobné info: