Pažitka
Název:

Květáková polévka zahuštěná jáhlami


Květáková polévka zahuštěná jáhlami


Ingredience:
Ingredience:
velká květák1 ks
cibule1 ks
česnek3 stroužky
jáhly200 g
tymián2 lžičky
bylinková sůl dle chuti
voda nebo vývar2 l
obilná smetna200 ml
Postup přípravy:

Naházej do hrnce a nech to vařit. Tak tohle je také můj klasický styl, když spěchám. Bez zápražky, bez cibulky apod. Polévka je v zimě u nás mus! Musí pořád být, jakákoliv! Často teď polévky i snídáme, s domácím kváskovým chlebem. Nebo svačíme, když dorazíme promrzlí ze sáňkování...

Květák rozdělíme n růžičky, cibuli a česnek libovolně nakrájíme (stejně budeme mixovat) a vložíme do hrnce. Přisypeme proprané jáhly (nebiojáhly se vyplatí i spařit), tymián a sůl a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme, dokud nejsou jáhly a květák měkké, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme si třeba pár malých růžiček květáku a trošku smetany nechat stranou na servírování.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno