Pažitka
Název:

Květákové kari


Květákové kari


Ingredience:
Ingredience:
střední květák1 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
chilli paprička nebo 1/2 feferonky1 ks
loupaná krájená rajčata400 g
kokosové mléko300 g
rajčatový protlak1 lžíce
sůl dle chuti
kari koření dle chuti
bramborový škrob na zahuštění1/2 lžíce
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Vždy přemýšlím nad tím, jaké rostlinné jídlo bych měla vařit, snažím se nevymýšlet jídla, kde bych musela něčím nahrazovat maso. Podle mě je to hloupost. Maso je maso a to prostě nenahradí ani tofu ani tempeh.

Proto vařím nejraději luštěninové a zeleninové směsi s omáčkou, protože to prostě dopadne vždy dobře. A tohle květákové kari je toho důkazem. Můžete jej servírovat s pečenými bramborami, stejně jako já, anebo s rýží či s pečivem.

1. Cibuli i česnek zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.

2. Chilli papričku nasekejte také nadrobno.

3. Květák očistěte a důkladně omyjte. 

4. Květák nakrájejte na menší kousky.

5. Na olivovém oleji ve středním hrnci nebo v hluboké pánvi orestujte cibuli, česnek a chilli.

6. Poté přidejte pokrájený květák.

7. Přilijte 400 ml vody, přidejte sůl a loupaná rajčata a vařte do změknutí květáku, cca 15 - 20 minut. 

8. Když je květák měkký, přidejte kari a kokosové mléko a provařte ještě 10 minut.

9. Pokud je kari příliš řídké, rozmíchejte v troše vody bramborový škrob a kari jím zahustěte.

10. Provařte znovu 10 minut na mírném plameni.

11. Ihned podávejte.

TIP: Kari můžete ozdobit nasekanou petrželkou či koriandrem a rostlinným jogurtem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Jašková

    zavřít okno