Pažitka
Název:

Květákové kari s rýží

vegetariánský recept


Květákové kari s rýží


Ingredience:
Ingredience:
žlutá cibule1 - 2 ks
oloupaný zázvorcca 3 cm
chilli paprička nasekaná na jemno1 ks
česnek posekaný na jemno3 stroužky
sůl dle chuti
sezamový olej trochu
mletá kurkuma1 lžička
černá hořčičná semínka2 lžičky
tamarindová pasta50 g
rajčatové pyré400 ml
zeleninový vývar300 ml
květák rozebraný na malé růžičky1 ks
čerstvý koriandr dle chuti
Mangové čatní dle potřeby
semínka koriandru1 lžička
římský kmín1 lžička
fenyklová semínka1 lžička
rýže nebo chlebové placky naan dle potřeby
Postup přípravy:

Poslední dobou jsme se doma zamilovali do kari na všechny způsoby. A dnes Vám ukážu zajímavý a velmi zdravý vegetariánský recept na květákové kari s koriandrem a celozrnnou rýží. Samozřejmě není problém uvařit jídlo s normální třeba jasmínovou bílou rýží, která je chuťově víc neutrální nebo kari podávat s různými indickými chlebovými plackami.

Do mixéru dáme 1/2 cibule, zázvor, chilli papričku a česnek a vše umixujeme na extra voňavou pastu. Do pánve nasypeme směs koření - koriandrová a fenyklová semínka, kmín a vše necháme nasucho opékat 30 sekund.Poté podrtíme v hmoždíři. 

V hrnci opékáme na sezamovém oleji druhou polovinu cibule nasekanou na-jemno a pastu z mixéru asi 5 minut. Přisypeme kořenící směs, kurkumu a hořčičná semínka a opět za stálého míchání opékáme tři minuty. Nyní přidáme tamarindovou směs, rajčatové pyré a vývar. Vše ještě osolíme. Přivedeme k varu a přidáme růžičky květáku. Ztlumíme plamen a dusíme cca 20 minut  do zhoustnutí omáčky a změknutí květáku. Hlavně květák nesmíme rozvařit, musí být sice uvařený,ale ne na " mozeček" :) Když máme  omáčkou tak akorát hustou přimícháme dl chuti mangové čatní, sůl a popřípadě ještě sušené chilli. Ještě do kari zamícháme posekaný čerstvý koriandr a již můžeme podávat s rýží.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno