Pažitka
Název:

Květákové placičky s koriandrem

veganský recept


Květákové placičky s koriandrem


Ingredience:
Ingredience:
květák500 g
cuketa1/2 ks
jarní cibulka3 ks
lahůdkové droždí2 lžíce
černá sůl1 vrchovatá lžička
pomletá lněná semínka (15 lžic vody)5 lžic
koriandr hrst
hrubozrnná hořčice1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej1 lžíce
Postup přípravy:

Taky milujete jídla, která vzniknou vlastně úplnou náhodou, a zpočátku jste chtěli uvařit něco úplně jiného? Nevím proč, ale většina mých kuchařských pokusů dopadá přesně takhle. V průběhu vaření si několikrát rozmyslím, jaký vlastně bude výsledek. Postupně přidávám další a další ingredience, které zrovna zaujmou můj pohled na polici. Popravdě, ne vždy to končí úspěchem, ale zrovna dnes to vyšlo a já si právě pochutnávám na těchto skvělých placičkách z květáku.

Od té doby, co se stravuji rostlinnou stravou, stále hledám a zkouším nové postupy a suroviny. Je úžasné zjišťovat, kolik skvělých jídel se dá vykouzlit ze zdánlivě obyčejných a levných surovin. Třeba taková lněná semínka jsou podle mě úplný zázrak! Nejen, že díky němu doplníte tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny, ale báječně poslouží při vaření místo vajíčka. 

Placičky se skvěle hodí jako příloha nebo samostatné jídlo, např. s jogurtovým dresingem nebo quacamole.

Začneme přípravou lněného gelu, který poslouží v těstě jako pojidlo. Pomleté lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a orestujeme na něm nastrouhanou cuketu a pokrájenou jarní cibulku. 

Květák rozebereme na menší růžičky a v mixéru ho rozmixujeme na drť. Přesypeme květák do mísy, přidáme namočené lněné semínko orestovanou zeleninu, hořčici, lahůdkové droždí, černou sůl a hrst posekaného koriandru. Vše dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

Směs necháme ještě alespoň 15 minut odležet, aby se vše lépe spojilo. Namočíme si ruce do studené vody a tvoříme v dlaních menší placičky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Těsto se bude maličko rozpadat, ale když placičky v dlaních pořádně zmáčknete, po upečení budou držet krásně pohromadě. Pečeme přibližně 20 minut na 200 stupňů. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno