

| Ingredience: | |
| středně velký květák | 1 ks |
| brokolice | 1 ks |
| drůbeží nebo zeleninový vývar | 2 l |
| máslo | 50 g |
| hladká mouka | 1 - 2 lžíce |
| krémový tavený sýr | 4 kostičky |
| smetana ke šlehání | 100 ml |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| jarní cibulka | dle chuti |
| muškátový květ | dle chuti |
Dnes to bude taková bílá klasika, která však musí oslovit každého milovníka zeleninových polévek. Květák, brokolice a vůně muškátového oříšku, co víc si přát?
Květák a brokolici rozeberte na malé růžičky, zdřevnatělou část košťálů odstraňte a zbytek nakrájejte na drobno.
V hrnci na středním plameni rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Zalijte studeným vývarem a dobře promíchejte a přiveďte k varu.
Asi po deseti minutách vsypte květák s brokolicí, osolte, opepřete a vařte na středním ohni ještě asi 15 minut. Ke konci přidejte smetanu a tavený sýr, který míchejte, dokud se nerozpustí. Polévka bude díky tomu hladká a krémová.
Podrobné info: