Pažitka
Název:

Květákový dhal


Květákový dhal


Ingredience:
Ingredience:
květák rozebraný na malé růžičky1/2 ks
mrkev2 ks
středně velká cibule1 ks
červená čočka1 hrnek
strouhaný zázvor1 lžička
mletý římský kmín1/2 lžičky
semínka mletého koriandru1/2 lžičky
kurkuma1/2 lžičky
chilli paprička nasekaná na jemno1 ks
kvalitní živý tučný jogurt dle potřeby
sůl dle chuti
olej trochu
voda nebo zeleninový vývar1 l
Postup přípravy:

Dhal je výraz, který se v indické kuchyni používá pro luštěninu. Proto se s ním můžete setkat jako s názvem pro luštěninovou kaši, ale stejně tak pro polévku. Jedno však mají všechny tyto recepty společné a to je úžasná vůně koření, které se zde používá.
Pochopitelně by bylo na místě si směs koření namíchat, pokud ho však nemáte, tak vám stejně dobře poslouží i kvalitní směs indického jemného kari.

Na olivovém oleji orestujte cibuli a mrkev nakrájené na kostičky. Přidejte veškeré koření a nechte rozvonět. Do směsi přidejte propláchnutou červenou čočku, růžičky květáku a zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem. Dle chuti osolte a vařte do měkka. Do hotové polévky zamíchejte 4 lžíce jogurtu a již dál nevařte. 
Podávejte s jogurtem a lístky koriandru.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno