

| Těsto: | |
| jemně mletá špaldová mouka | 300 g | 
| vejce | 1 ks | 
| olivový olej | 100 ml | 
| vlažná voda | 30 ml | 
| sůl | špetka | 
| Náplň: | |
| středně velký květák | 1 ks | 
| vejce | 4 ks | 
| najemno nastrouhaný parmezán | 40 g | 
| sójová smetana na vaření | 200 ml | 
| olivový olej | dle potřeby | 
| rozmarýn | 2 snítky | 
| himalájská růžová sůl | dle chuti | 
| čerstvě mletý pepř | dle chuti | 
| mletý muškátový květ | špetka | 
Když jsem vymýšlela náplň do dalšího slaného koláče, květák byl jasná volba. I když se vám květák v koláči může zdát podivný, věřte, že tahle kombinace chutná vážně skvěle. Původně jsem tento recept chtěla připravit zcela bez laktózy, ale nakonec jsem neodolala a použila jsem parmezán. Jako náhradu za klasickou smetanu jsem zvolila smetanu sójovou, která se skvěle hodí do zapékaných jídel. Zaručuji vám, že i odpůrci zeleniny si na koláči skvěle pochutnají.
Do mísy nasypte všechny suroviny na těsto a pomocí robota vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 stupňů. Květák rozeberte na růžičky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Květák osolte, přidejte rozmarýn a vše pokapejte olivovým olejem. Plech vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby květák zezlátl. Jakmile je květák upečený, vyndejte ho z trouby a pusťte se do přípravy těsta. Těsto vytáhněte z lednice, vyválejte z něj placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a pečte ho v troubě 30 minut. V míse smíchejte vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno těsta rozprostřete upečený květák a vše zalije připravenou směsí. Koláč vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Podávejte teplý.
Podrobné info: