Pažitka
Název:

Květákový krém s praženými semínky


Květákový krém s praženými semínky


Ingredience:
Ingredience:
střední květák1 ks
Konečně vývar zeleninový nebo 0,5 l domácího vývaru1 sklenice
voda1 l
máslo10 g
malá cibule nebo 1 velká2 ks
střední mrkev1 ks
česnek1 stroužek
vajíčko1 ks
nastrouhaný výraznější sýr (parmazán, ementál...) hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
slunečnicová semínka hrst
Dochucení:
opražená uzenina dle potřeby
Postup přípravy:

Nastal další den, kdy jsem přemýšlela, jakou polévku opět uvařit. U nás doma totiž není týden, bez polévky. Možná bych to upřesnila, není den bez polévky.

Když jsem tedy procházela uličky v obchodě, tak jsem se rozhlížela, co pěkného mi padne do oka. A byl to květák. Krásný, velký, čerstvý, květák. Na nic jsem nečekala a skočila po něm. Obrazně řečeno samozřejmě.
 
Květákovou polévku vařím celkem pravidelně. Je to květáková polévka s uzeným masem vařená v uzeném vývaru. Recept naleznete ZDE.
Tuto polévku dělám hodně často, takže přišel čas na nějakou novou. V základu to obrovská obměna není, ale ve výsledku ano.
 
Tato květáková polévka je jemný krém bez smetany, s podchutí kvalitního vývaru. Já použila zaručenou kvalitu a to Konečně vývar. Zpestřená je opraženými slunečnicovými semínky.
 
Jemná chuť Vás zaručeně okouzlí, jak v létě, tak v zimě.
 
Nejprve si připravíme suroviny. Květák si rozebereme na růžičky a pokrájíme na cca 2 cm kousky. Mrkev nakrájíme na 1 cm kostičky. Česnek nakrájíme na plátky a cibuli na malé kostičky. Nastrouháme si sýr a můžeme začít.
 
Zájemci, kteří si chtějí polévku dochutit uzeninou, tak si jí nakrájí na kostičky a v hrnci opečou. Dobrý je kousek uzeného nebo i švardsvaldská šunka. Opečenou uzeninu dáme stranou.
 
Poté do hrnce vložíme kousek másla. A přidáme cibuli.

Opékáme cibulku, tak dlouho, až bude lesklá, zesklovatělá.

Poté přidáme mrkev pokrájenou na kostičky a česnek pokrájený na plátky. Restujeme do zlatova. V tu chvíli přidáme pokrájený květák a chvilku restujeme. Cca 2 minuty.
 
Celé to zalijeme vývarem a 1 l vody. A vaříme do změknutí květáku. Cca 15 minut.

Já si jako přílohu připravila Focacciu. Recept ZDE. Dala jsem jí péct. Jednu část vždy peču v mé milované formě od Emile Henry a druhou klasicky na plechu. A pak porovnáváme, jaká je lepší. Samozřejmě, že ta z Emile Henry.

Když je květák měkký, tak ho tyčovým mixérem rozmixujeme. Když je polévka stále hustá, až kašovitá, tak přidáme trochu vody. Poté polévku osolíme. Cca 1- lžičky soli a opepříme.

A nyní smícháme vajíčko a nastrouhaný sýr. Vytvoříme si takovou kašičku. 

Když polévka bublá, tak do ní po lžičkách nakapeme směs sýra a vajíčka. Vytvoří se nám takové sýrové hrudky v polévce, které nám jí výborně dochutí.

A nyní si už jen na suché pánvi opražíme dvě hrsti slunečnicových semínek. Ty jsou v polévce opravdu dokonalé. Když začnou vonět, tak je sundáváme. Budou mít zlatavou, až hnědou barvu.
 
A můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku, zasypeme semínky a zájemci kouskem uzeného.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno