

| Ingredience: | |
| květák | 800 g | 
| slanina | 200 g | 
| lahůdková cibule | 1 svazek | 
| máslo | 1 tenký plátek | 
| nasekaný libeček, nebo petrželka | 1 lžíce | 
| drcený kmín | 1/4 lžičky | 
| vejce | 4 - 5 ks | 
| sůl | dle chuti | 
| mletý pepř | dle chuti | 
Zeleninová rychlovka, která nikdy nezklame.
 Květákový mozeček je notoricky známý. Když ho připravíme na slanině, nebo šunce s přidáním lahůdkové cibulky, tak tím nic nepokazíme.
Do širšího hrnce dáme pařáček na knedlíky, přidáme vodu a uvedeme k varu.
 Květák rozebereme na růžičky, očistíme, dáme na pařák a přikryté pokličkou vaříme 5minut. Poté květák nasekáme na drobnější kousky.
 Lahůdkovou cibuli očistíme. Bílou část nakrájíme nadrobno, zelenou na hrubší kousky. 
 Slaninu nakrájíme na tenké proužky, které dáme do pánve s rozehřátým máslem osmažit do zrůžovění. Přidáme drobně pokrájenou cibulku, část zelené cibulkové nati, drcený kmín a chvíli restujeme.
 Poté přidáme květák, prohřejeme, přidáme rozklepnutá vejce, sůl a pepř. Za stálého míchání necháme vejce srazit.
 Na závěr přidáme zbytek nakrájené zelené cibulkové nati, libečku, podle potřeby dochutíme, promícháme a podáváme.
 Na přílohu se hodí pečivo, nebo brambory.
Pokud jsou lístky květáku čerstvé a svěží, tak je nakrájíme a orestujeme společně s cibulí. Můžeme je také použít do zeleninové polévky.
 Stejným způsobem můžeme připravit i mozeček z brokolice.