Květákový mozeček: | |
celý květák | 1 ks |
velká cibule | 1 ks |
vajčka | 4 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
máslo | 2 lžíce |
Brambory: | |
středně velké brambory | 8 ks |
voda | dle potřeby |
kurkuma | špetička |
sůl | dle chuti |
Květák je zelenina, která vévodila mému dětství a miluji ji dodnes v jakékoliv úpravě. Květákový mozeček je jídlo, které je uvařené v mžiku, a přesto si na něm člověk moc pochutná.
Květák natrhaný na růžičky povaříme doměkka v osolené vodě. V pánvi si rozehřejeme 2 PL másla, na nich dozlatova orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Mezitím slijeme vodu z uvařeného květáku, který vidličkou rozmačkáme na malé kousky. Ke květáku přidáme hotově orestovanou cibuli. Zatím květák s cibulkou nepromícháváme a připravíme ze čtyř vajíček na té samé pánvi bez jakéhokoliv dalšího přidání oleje nebo másla míchaná vajíčka, která jen lehce osolíme. Jakmile jsou míchaná vajíčka hotová, dáme je do hrnce ke květáku a cibulce a vše opatrně promícháme. Tahle verze je skvělá tím, že jídlo nevypadá „rozňahňaně“.
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vložíme do vody, kterou osolíme a přidáme do ní špetičku kurkumy. Brambory uvaříme doměkka a vodu slijeme. Brambory budou mít nejen skvělou barvu, ale i chuť.
Jídlo podáváme se zeleninovou oblohou dle chuti.
Podrobné info: