

| Těsto: | |
| celozrnná hladká mouka | 330 g |
| máslo | 170 g |
| sůl | 6 g |
| velké vejce (nebo 2 malá) | 1 ks |
| voda | 60 ml |
| Náplň: | |
| květák | 1/2 ks |
| smetana ke šlehání | 1/2 kelímku |
| menší cibule | 1 ks |
| vejce | 2 ks |
| šunka | 100 g |
| tvrdý sýr | 150 g |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| muškátový oříšek | špetka |
Slaný koláč s náplní z květáku ovoněný muškátovým oříškem....
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice. Mezitím si obereme květák na malé růžičky a na deset minut předvaříme. Polovinu uvařených růžiček odložíme stranou a druhou polovinu umixujeme spolu s polovinou kelímku smetany. K pyré přidáme na oleji osmahnutou cibulku a šunku, zbylý květák, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Těsto rozválíme na plát vysoký necelý centimetr, vyložíme s ním kulatou zapékací misku, kterou jsme předtím vymazali sádlem, propícháme na několika místech vidličkou a na pět minut předpečeme v troubě. Poté do něj nalijeme květákovou směs a pečeme dalších cca 35 minut na 170°C.