

| Ingredience: | |
| květák | 1 ks | 
| vejce uvařené natvrdo | 3 ks | 
| šunka | 150 g | 
| oranžová paprika | 1 ks | 
| nasekaná pažitka | hrst | 
| zakysaná smetana | 1 kelímek | 
| sůl | špetka | 
| pepř | špetka | 
Lehká letní večeře....
Květák rozebereme na malé růžičky, povaříme v osolené vodě pár minut, aby květák nebyl moc měkký, ale tzv. "na skus", slijeme vodu a prudce ochladíme. Z natvrdo uvařených vajec oddělíme žloutek a rozmačkáme jej. Bílek jemně nasekáme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky (používám výhradně šunku, která obsahuje nejméně 80% masa). Papriku nakrájíme na malé kousky a vše smícháme s vychlazenými růžičkami květáku, přisypeme nasekanou pažitku. Žloutky rozmícháme se zakysanou smetanou a vmícháme do salátu (kdo si nemusí hlídat váhu, může dát půl na půl zakysanou smetanu a majolku), ochutíme dle chuti solí a pepřem (pokud bychom dělali verzi s majolkou, je dobré přidat pár kapek citronové šťávy). Promícháme a necháme v chladu odležet nejméně hodinu, aby se chutě ingrediencí propojily.
Servírujeme s rukolou, nebo polníčkem a pečivem, nejlépe celozrnným.
Podrobné info: