Pažitka
Název:

Květinová Pavlova


Květinová Pavlova


Ingredience:
Korpus:
bílky6 ks
cukr300 g
Krém:
smetana ke šlehání250 g
jogurt250 g
vanilkový lusk dle chuti
sezónní ovoce - borůvky dle chuti
lístky růží na ozdobení
Postup přípravy:

Přes léto jsem měla možnost vyzkoušet pár receptů s květinami, hodně mě k tomu inspirovala Květinová kuchařka. V ní najdete nejen samotné recepty, ale taky kdy která květina roste, jak chutná, s čím ji kombinovat, na co je vám dobrá. 

Mně se samozřejmě hodně líbí macešky, ty nádherně vypadají na bílých dortech, ale krásné jsou i květiny třeba v palačinkách, salátech nebo v obyčejném ledu.

Tuhle knížku určitě doporučuju všem, co opečovávají svoje zahrádky a rádi vaří - ideální čas si o ni napsat Ježíškovi.

Ale zpátky k dortu. Pavlovu jsem pekla podruhé a tentokrát si myslím, že se mi povedla lépe. Na korpus a náplň mě zaujal recept na Pavlovu Jamieho Olivera.

Bílkypokojové teploty šlehejte nejprve pomalu dotuha, pak postupně přidávejte cukr. Dejte si pozor, aby byly dokonalé bez žloutků a nádoba, kde šleháte, nesmí být mastná. Korpusy jsem rozprostřela na plechy, do kruhů o průměru asi 20 cm. 

Pečte na 130 stupňů, v receptu bylo 150, ale to by těsto nebylo světlé - mně lehce zrůžovělo, protože jsem si tuhle teplotu na začátku nastavila. Spíš lepší sušit déle, než to přepálit. Pekla jsem přes hodinu. 

Krém je velmi snadný - vyšlehat smetanu do tuha a vmíchat ji do jogurtu. Nesladila jsem, korpusy jsou sladké ažaž. Nazdobeno ovocem uvnitř, lístky růží navrch. Co vy? Dělali/vařili/pekli jste nějakou dobrotu s květinami?

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Iva Baltaretu

    zavřít okno