Pažitka
Název:

Kynutá vánoční štola s kandovanými višněmi


Kynutá vánoční štola s kandovanými višněmi


Ingredience:
Kvásek:
vlažná voda100 ml
cukr1 lžička
hladká mouka150 g
droždí25 g
Dále budete potřebovat:
voda70 ml
rum1 lžíce
cukr70 g
vanilkový cukr1 ks
sůl špetka
změklé máslo80 g
hladká mouka360 g
rozinky80 g
kandované ovoce (višně)50 g
kandovaná pomerančová kůra100 g
sekané mandle50 g
Postup přípravy:

Letos jsem zkusila poprvé kynutou štolu s kandovanými višněmi a pomerančovou kůrou a je vynikající.

Suroviny na kvásek v míse dobře rozmícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut na teplejším místě kynout.

Přidáme ostatní suroviny + rozinky, kandované ovoce a mandle, vše přisypeme k těstu a opět dobře promícháme. Necháme vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly (na dvě štoly).

Každý díl rozválíme na obdélníky se středem tenčím a okraji silnějšími.

Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu okraji a složený střed promáčkneme hřbetem ruky tak, aby se štola nerozvinovala. Necháme dál na plechu nakynout ještě cca 45 minut, potřeme máslem a upečeme na 200° cca 25 minut.

Ještě horkou upečenou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno