Pažitka
Název:

Kynuté buchty s tvarohem, mákem a kakaovou nápní


Kynuté buchty s tvarohem, mákem a kakaovou nápní


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
cukr krupice150 g
droždí20 g
mléko250 ml
máslo50 g
vejce2 ks
sůl špetka
citrónová kůra1 lžička
rum1 lžička
sádlo1 lžička
Povidlová náplň
povidla dle potřeb
rum1 lžíce
cukr1 lžíce (dle chuti)
skořice/badyán špetka
ořechy / strouhaný perník dle chuti
Maková náplň:
mletý mák dle potřeby
cukr krupice dle chuti
mléko dle potřeby
máslo kousek
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh v kostce1 balení
vanilkový cukr dle chuti
vanilka dle chuti
žloutek1 - 2 ks
rozinky namočené v rumu dle chuti
Kakaová náplň:
cukr moučka dle chuti
kakao dle chuti
máslo kousek
Ořechová náplň:
ořechy / mandle dle potřeby
máslo kousek
vanilkový cukr dle chuti
rum dle chuti
žloutek1 - 2 ks
Postup přípravy:

Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.

Do hrníčku rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Třeme tak dlouho, dokud není tekuté.

V rendlíku ohřejeme mléko (tak akorát, nesmí být moc teplé, aby nezabilo kvasinky v droždí), část mléka odlijeme k droždí, které ještě zaprášíme moukou, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo a necháme ho odstát, aby bylo pouze vlažné.

V míse smícháme všechny sypké suroviny (můžeme přidat i půl lžičky kurkumy pro pěknou barvu), přidáme vejce, máslo a kvásek a vařečkou vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.

Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na pomoučněném vále nožem na stejně velké kousky. Ty smotáme do kuliček, ze kterých pak prsty vytahujeme tenké placky. Naplníme je libovolnou náplní podle chuti, zavineme a skládáme spojem dolů do sádlem vymazaného pekáčku. Sádlem pomažeme také každou buchtu zvlášť, pěkně ze všech stran.

Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 40 minut, dokud buchty na povrchu nezezlátnou. Ještě horké je potíráme rumem.

Náplně:

Povidlová náplň
Povidla dochutíme rumem a případně i cukrem (záleží na tom, jaká jsou v původním stavu). Můžeme přidat i špetku skořice nebo badyánu a zahustit je jemně mletými ořechy či strouhaným perníkem.

Maková náplň
Mletý mák osladíme podle chuti a svaříme ho s mlékem a kouskem másla do požadované konzistence.

Tvarohová náplň
Tvaroh v kostce utřeme s cukrem, vanilkou a jedním až dvěma žloutky podle chuti. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu.

Kakaová náplň
Stejný díl moučkového cukru a tmavého kakaa zakapeme rozpuštěným máslem tak, abychom vytvořili hustou pastu. Pozor, máslo postupně tuhne, takže náplň vytváříme těsně před plněním buchet, jinak se bude drobit a bude se s ní hůře pracovat.

Ořechová náplň
Ořechy a mandle podle chuti rozmixujeme na jemno a směs opražíme na troše rozpáleného másla. Necháme ji vychladnout a pak přidáme vanilkový cukr, rum a jeden až dva žloutky. Důkladně promícháme.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno