Pažitka
Název:

Kynuté celozrnné koláče


Kynuté celozrnné koláče


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka300 g
celozrnná pšeničná mouka130 g
hladká mouka70 g
vejce2 ks
droždí1/2 kostky
roslinné mléko300 ml
třtinový cukr1 lžíce
přepuštěné máslo150 g
tévie dle chuti
sůl1 lžička
Náplň:
poctivý tvaroh250 g
mletý mák150 g
rostlinné mléko200 ml
vanilkový pudink1 lžíce
mandličky na ozdobu
stévie dle chuti
Postup přípravy:

Musím se přiznat, že kynuté koláče jsem dělala poprvé v životě. Chtěla jsem snídani zpestřit něčím novým a proto jsem se rozhodla upéct zrovna koláčky. Navíc jsem doma měla opět úžasný tvaroh z litovelské sýrárny, který jsem použila i v nedávném receptu na tvarohový dort. Náplň můžete zvolit samozřejmě jakoukoliv, ale já jsem zvolila svůj oblíbený tvaroh a mák. No a nebyla bych to já, kdybych je neudělala něčím jiné. Jsou proto připraveny z celozrnné a špaldové mouky a slazeny jsou pouze stévií.

V míse smícháme teplé mléko, lžíci pšeničné mouky a lžíci cukru. Přidáme rozdrobené droždí, metličkou vše promícháme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut). Po dvaceti minutách přidáme ke kvásku všechny zbývající suroviny. Pomocí robota (nebo vařečkou) vypracujeme hladké těsto. Mísu opět přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout. Mezitím si můžeme připravit obě náplně. Na tvarohovou - smícháme tvaroh, pudink a stévii. Na makovou - do hrnce vlijeme mléko, přidáme mák, stévii, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Cca po hodině je těsto vykynuté. Lžící z něj odkrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme kuličky. Ty klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem (na jeden plech jsem dala 12 kuliček). Na každou kuličku zatlačíme tak, aby se uprostřed vytvořil důlek (použijte např. dno skleničky). Důlky naplníme připravenou náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 - 25 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí24 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Michaela Šupáková

    zavřít okno