Pažitka
Název:

Kynuté koláče s domácími švestkovými povidly a tvarohem


Kynuté koláče s domácími švestkovými povidly a tvarohem


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mlouka500 g
vlažné mléko250 ml
žloutky pokojové teploty2 ks
cukr100 g
olej100 ml
sůl1 špetka
sušené droždí5 g
Tvarohová náplň + domácí švestková povidla:
plnotučný tvaroh2 ks
moučkový cukr1 lžíce
citonová kůra i š´táva1 lžžíce
domácí švestková povidla1 sklenička
Drobenka:
změklá Hera50 g
polohrubá mouka80 g
cukr60 g
vanilkový cukr1 ks
Na pomazání:
vejce1 ks
rozinky1 hrstka
Postup přípravy:

Tyto koláče dělávala moje babička, jen vždy přidávala do tvarohové náplně žloutek, do teď nevím proč? Ale naše rodina koláče miluje, takže doufám, že si pochutnáte tak, jako my.

Příprava těsta do pekárny.
Do pekárny dáme žloutky, mléko, olej, cukr a mouku se špetkou soli. Nakonec přidáme droždí. Neměňte v žádném případě pořadí a zmáčkněte program: kynuté těsto.

No a my si je uděláme dneska ručně.
Vytovříme kvásek (vlažné mléko - trošku, droždí a trochu cukru a dáme na teplejší místo vzejít). Když je kvásek hotový, přidáme zbytek surovin. Pořádně promícháme a necháme aspoň hodinu kynout na teplejším místě přikryté utěrkou. 

Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na pomoučněném vále na cca 0,5 cm. Vezmeme hrníček a vykrajujeme kolečka. Pokud se hrníček začne lepit, stačí položit do mouky a těsto se již nepřichytává. Kolečka dáváme na plech vyložený pečícím papírem dost od sebe, ještě zvětší objem. Necháme aspoň 10 min kynout.

Vezmeme menší kolečko (nebo třeba víčko od přesnídávky, hlavně musí být menší a tím vytlačíme do prostředku důlek (lze i prsty, ale takhle jsou všechny stejné). Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a necháme zase chvilku kynout.

Poté můžeme dávat náplně. My milujeme tvarohové, makové a hlavně z domácích švestkových povidel. Na toto množství vždy použiji 2 plnotučné tvarohy, přidáme moučkový cukr (dle chuti), kapku citronu a citronové kůry. A nebo domácí švestková povidla klasicky nabírám lžící a náplně NESMÍ přesahovat okraje!
Vytekly by a bylo by po koláčcích.

Připravíme si drobenku tak, že smícháme změklou Heru, která nesmí v žádném případě téci, s  cukrem, moukou a pořádně propracujeme. Nejlépe rukama. Hodně mezi prsty, aby se máslo s moukou súpojilo.

Na tvarohové koláče dáme rozinky, a nakonec na všechny nasypeme drobenku.

Dáme do předehřáté trouby na 170 C 10 - 11 minut (záleží na troubě, já dělám v elektrické). Vyndaváme až krásně zezlátnou.

Kdo chce může posypat moučkovým cukrem, ale já osobně cukr už nepřidávám.

Dobrou chuť přeji všem!

 

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lenka Ježková

    zavřít okno